Aantal voedselvergiftigingen opnieuw gestegen

salmonella-549608_1280

Het aantal voedselvergiftigingen in Nederland is in 2017 opnieuw gestegen. Dat staat in een rapport van het RIVM.

In 2017 werden in totaal 666 uitbraken van voedselinfecties- en vergiftigingen gemeld, met 2995 zieken. Het aantal uitbraken is gestegen met 12% ten opzichte van 2016, toen het om 594 uitbraken en 2731 zieken ging. Tussen 2008 en 2014 schommelde het aantal meldingen van uitbraken tussen de 200 en 300, maar sinds 2014 stijgt het aantal jaarlijks. Het RIVM zegt niet te weten of het aantal voedselvergiftigingen daadwerkelijk toeneemt of dat ze simpelweg vaker gemeld worden.

Uitbraken voedselvergiftiging

Het gemiddelde aantal zieken per uitbraak is in de afgelopen jaren constant gebleven met 4,5-4,6 zieken per uitbraak in 2015-2017. De drie meest aangetroffen ziekteverwekkers zijn norovirus (18 uitbraken), Salmonella (15) en Campylobacter (5). De grootste geregistreerde uitbraak betrof een uitbraak van Shigella flexneri waarbij 162 zieken geregistreerd werden. Van die uitbraak werd melding gemaakt bij de GGD Haaglanden. Het ging om een groep studenten die gegeten hadden in het restaurant van een studentenvereniging.

Meldplicht

Artsen en GGD-instanties zijn verplicht melding te maken van voedselvergiftigingen, en ook burgers kunnen bij de NVWA melding maken als ze denken ziek te zijn geworden van bepaald voedsel. De NVWA onderzoekt vervolgens of er reden is tot actie.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

Voor een duurzame en toekomstbestendige visketen zijn structurele verandering noodzakelijk. Die conclusie trekt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van de analyse ‘De Visketen in Beeld’.

NVWA publiceert handboek Voedingssupplementen voor het bedrijfsleven

NVWA publiceert handboek Voedingssupplementen voor het bedrijfsleven

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het nieuwe Handboek Voedingssupplementen, verrijkte levensmiddelen en kruidenpreparaten gepubliceerd. Het handboek is bedoeld voor het bedrijfsleven als hulpmiddel om ervoor te zorgen dat zij voldoet aan de Nederlandse en Europese Warenwet.

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.