Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

suiker

Beeld door Suzy Hazelwood via Pexels

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt opnieuw vast dat er geen wetenschappelijk onderbouwde bovengrens voor suikerinname kan worden aangegeven. Voedingsdeskundigen kunnen tot 30 september 2021 feedback geven op de resultaten, beoordelingen en het advies van de EFSA.

Experts van de EFSA zien de verbanden tussen de inname van suikers en een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblematiek, maar geven aan geen wetenschappelijk aanvaardbare bovengrens voor dagelijkse inname te kunnen aangeven. Voor het onderzoek beoordeelde het Europese agentschap 30.000 wetenschappelijke publicaties. Hierbij lag de focus op de verbanden tussen suikers en voedingsgerelateerde ziektes en problematiek zoals diabetes type II, hart- en vaatziekten, overgewicht, artritis en tandcariës. 

Hoewel het niet mogelijk was een bovengrens voor suikerconsumptie aan te geven, concludeert de EFSA dat de consumptie van toegevoegde en vrije suikers zo laag mogelijk moet zijn om een verhoogd risico op voedingsgerelateerde ziektes te voorkomen. Op basis van de resultaten hebben de wetenschappers een voorlopige draft scientific opinion ontwikkeld inclusief een innamemodel. Hiermee kunnen experts de totale nationale consumptie van suikers inschatten en de belangrijkste levensmiddelen identificeren die bijdragen aan de totale inname van suikers in de voeding. 

Aanleiding van het onderzoek was het verzoek van vijf Noordse landen (Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden). Zij vroegen EFSA de eerdere beoordeling over suikerconsumptie uit 2010 te herzien. Toen kon het agentschap ook geen aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen.

Feedback

Om de beoordeling verder te onderbouwen en de draft opinion af te ronden, roept de EFSA voedingsexperts op om de resultaten te bekijken en feedback te geven. De resultaten en het innamemodel staan open voor publieke consultatie tot en met 30 september. In het persbericht vertelt Dr. Valerui Curtui, hoofd van EFSA’s Nutrition Unit, dat de wetenschappelijke inzichten die volgen uit de openbare raadpleging kunnen helpen bij de beoordelingen. “Tegelijkertijd benadrukken we onze partners en belanghebbenden dat dit onderzoek uitsluitend wetenschappelijk bewijs beoordeelt en geen toekomstige aanbevelingen of richtlijnen voor de volksgezondheid vormt. Dat is de verantwoordelijkheid van de nationale volksgezondheid autoriteiten en internationale instanties” 

De EFSA is de onafhankelijke Europese autoriteit die op wetenschappelijke basis niet-bindende adviezen ontwikkelt voor andere autoriteiten zoals de Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-lidstaten.



Thema's
Lees ook
Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM elke twee jaar, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), verricht.

18 procent jongeren koopt geen vlees

18 procent jongeren koopt geen vlees

Bij de aankoop van vlees zijn kwaliteit en prijs de belangrijkste overwegingen voor Nederlanders. Duurzaamheid en klimaat zijn niet doorslaggevend, hoewel de helft van de consumenten er wel bij stil zegt te staan. Dit blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van campagneorganisatie Feedback.

Gezonde en duurzame keuzes in supermarkt verkozen boven betaalbaarheid

Gezonde en duurzame keuzes in supermarkt verkozen boven betaalbaarheid

Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat een derde van de Europese consumenten in het afgelopen jaar meer geïnteresseerd is geraakt in het leren over de invloed van voeding op hun gezondheid. Bijna drie kwart is bovendien bereid meer te betalen voor duurzame voedingsproducten.