Bierconcern AB InBev heeft een boete opgelegd gekregen van €200,4 miljoen wegens machtsmisbruik. De grootste bierbrouwer ter wereld overtrad de Europese concurrentieregels door tussen 2009 en 2016 de import in België van goedkopere Jupiler uit Nederland te saboteren. Dat schrijft het Financieele Dagblad. 

Albert Heijn was het voornaamste slachtoffer van een 'opzettelijke strategie' om Belgische supermarkten en groothandelaren te ontmoedigen het Belgische Jupiler-bier uit Nederland te halen, waar het goedkoper is dan in België.

AB InBev haalde verschillende 'trucs' met de verpakking uit om de sabotage voor elkaar te krijgen. De brouwer haalde de Franstalige tekst van de verpakkingen van Jupiler-bier in Nederland. Ook kreeg de Nederlandse groothandel kleinere hoeveelheden geleverd. Tijdens het WK voetbal van 2014 verkocht AB InBev in Nederland oranje blikjes Jupiler met 'Jup Holland Jup' er op, om die onbruikbaar te maken voor verkoop in Belgische supermarkten. De brouwer haalde deze fratsen - en nam zelfs het risico van imagoschade - uit om de import in België van in Nederland geleverd bier met hoge inkoopkortingen zo veel mogelijk in te dammen. Daardoor bleef de prijs voor Belgische consumenten hoog.

De boete is met 15% verlaagd doordat AB InBev meewerkte aan het onderzoek door de Europese Commissie. Ook heeft AB InBev beloofd de komende 5 jaar op nieuwe verpakkingen in Nederland, België en Frankrijk naast Nederlandstalige ook Franstalige informatie op te nemen. 

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?