Bierbrouwer AB InBev gaat zijn graanresten verwaarden door er zoute snacks van te maken. De Amerikaanse startup Protes gaat hierbij helpen. De graanchips zullen vanaf begin 2020 verkrijgbaar zijn.

In de samenwerking met AB InBev wordt het draf, het graanafval van de bierproductie, verwerkt tot gezonde hartige snacks. Dit graanafval wordt normaal gesproken gebruikt als diervoerder, maar wordt nu verwerkt tot chips en popcorn voor menselijke consumptie. Waarschijnlijk komen de graan-snacks begin 2020 op de markt.

Protes maakt al sinds 2013 gezonde snacks die rijk zijn aan eiwitten en een laag aantal calorieën hebben. Met behulp van erwten- en wei-eiwitten maakten ze eerder al chips en popcorn. Hiermee spelen ze in op de trend van gezonde voeding: consumenten willen steeds meer eiwitten in hun voeding en steeds minder koolhydraten en suikers.

Restproduct

Dit is niet de eerste keer dat AB InBev inzet op een product van haar productieresten. In 2017 brachten ze het drankje Canvas op de markt, dit is een plantaardig melkdrankje gemaakt van gerst. Het verwaarden van afgedankte ingrediënten of materialen is onderdeel van een toenemende aandacht voor duurzaamheid.

Altijd op de hoogte blijven?