AB InBev maakt zoute snacks van reststroom

Popcorn

Bierbrouwer AB InBev gaat zijn graanresten verwaarden door er zoute snacks van te maken. De Amerikaanse startup Protes gaat hierbij helpen. De graanchips zullen vanaf begin 2020 verkrijgbaar zijn.

In de samenwerking met AB InBev wordt het draf, het graanafval van de bierproductie, verwerkt tot gezonde hartige snacks. Dit graanafval wordt normaal gesproken gebruikt als diervoerder, maar wordt nu verwerkt tot chips en popcorn voor menselijke consumptie. Waarschijnlijk komen de graan-snacks begin 2020 op de markt.

Protes maakt al sinds 2013 gezonde snacks die rijk zijn aan eiwitten en een laag aantal calorieën hebben. Met behulp van erwten- en wei-eiwitten maakten ze eerder al chips en popcorn. Hiermee spelen ze in op de trend van gezonde voeding: consumenten willen steeds meer eiwitten in hun voeding en steeds minder koolhydraten en suikers.

Restproduct

Dit is niet de eerste keer dat AB InBev inzet op een product van haar productieresten. In 2017 brachten ze het drankje Canvas op de markt, dit is een plantaardig melkdrankje gemaakt van gerst. Het verwaarden van afgedankte ingrediënten of materialen is onderdeel van een toenemende aandacht voor duurzaamheid.

Lees ook
Coco Conserven maakt producten uit reststromen en overschotten

Coco Conserven maakt producten uit reststromen en overschotten

Coco Conserven is een initiatief van Joris Jansen, Vera Bachrach en Sascha Landshoff. Zij willen tegenwicht bieden aan ‘de verspillende verscultuur' door mensen vaker conserven te laten eten. Inmiddels zijn er drie producten: de soep Ribollita, rillette van Schipholgans en pastasaus Ragu Classico. Het zijn kant-en-klare gerechten, gemaakt van biologische...

Model berekent meest duurzame optie retourstroom

Model berekent meest duurzame optie retourstroom

Eén op de acht broden haalt de consument uiteindelijk niet. Het komt als retourbrood terug in de bakkerij, bijvoorbeeld om te worden verwerkt tot veevoer of brandstof. Onderzoeksinstituut TI Food and Nutrition heeft een methode ontwikkeld om te berekenen welke verwerkingsoptie het meest duurzaam is. Natuurlijk blijft het terugdringen van retourstromen...

Plus verkoopt soep en saus van reststromen

Plus verkoopt soep en saus van reststromen

Plus Supermarkten gaan tomatensoep en tomatensaus verkopen op basis van reststromen tomaten en uien van de retailer. De producten van het nieuwe merk Overlekker zijn vanaf 1 mei 2015 verkrijgbaar in 13 Plus-vestigingen. Plus werkt daarvoor samen met Hutten en Wageningen UR. Doel is voedselverspilling tegengaan. Er wordt vier maanden proefgedraaid.  Zowel...