AB Inbev neemt SAB Miller (Grolsch) over

AB Inbev en SAB Miller gaan fuseren. De brouwers van respectievelijk Budsweiser en Grolsch hebben hiervoor een principeovereenkomst gesloten. Het Belgisch-Braziliaanse AB Inbev bood 60 euro per aandeel voor het Brits-Zuid-Afrikaanse SAB Miller. In totaal gaat het dan om een waarde van 95,3 miljard euro voor SAB Miller.

AB Inbev had eerder deze maand al drie keer een bod gedaan. Eerst werd 38 Britse pond per aandeel geboden, daarna 40 pond en vervolgens 42,15 pond (57 euro per aandeel, in totaal 92 miljard euro). SAB Miller liet toen weten het laatste bod veel te laag te vinden.

Om schaalgrootte te halen, probeerde SAB Miller zelf vorig jaar Heineken over te nemen, maar dat lukte niet.

Verreweg de grootste

Met de overname wordt het nieuwe bedrijf verreweg de grootste op de mondiale biermarkt. De huidige nummer 1 en 2 halen samen een jaaromzet van bijna 57 miljard euro. Ze worden op grote afstand gevolgd door Heineken ( nu nog de nummer 3) met een jaaromzet van ruim 21 miljard euro.

Samen zullen ze 40 procent van de totale mondiale biermarkt brouwen.

AB InBev heeft ruim tweehonderd merken in het assortiment, waaronder Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck's, Leffe en Hoegaarden.

SAB Miller voert behalve Grolsch (sinds 2008) onder meer ook Foster’s, Pilsner Urquell, Peroni en Dorada. Ook is het bedrijf een bottelaar van Coca-Cola.

AB Inbev heeft nog tot 28 oktober om een formeel bod uit te brengen.

Lees ook:

Lees ook
Ondanks coronacrisis toename aantal brouwerijen

Ondanks coronacrisis toename aantal brouwerijen

Ondanks de coronacrisis groeit het aantal bierbrouwerijen in Nederland. Dit jaar kwamen er tot nu toe 13 brouwerijen bij. Bierista.nl, een biercommunity van bierexperts, verwacht niet dat deze groei nog verder door gaat zetten. Alain Schepers ban Bierista denkt dat het hoogtepunt van de bierrevolutie is bereikt en voorziet een daling van het aantal...

Ahold geïnteresseerd in overname Hema

Ahold geïnteresseerd in overname Hema

Ahold Delzaize zich wil mengen in de overnamestrijd rond Hema. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van bronnen. Het supermarktconcern zou volgens de krant de hulp van zakenbank Lazard hebben ingeroepen. Potentiele bieder van Hema hebben tot maandag 13 juli om hun interesse kenbaar te maken.

Palm bracht Swinkels (Bavaria) niet wat het hoopte

Palm bracht Swinkels (Bavaria) niet wat het hoopte

Een verslikking, zo noemt het Belgische weekblad Trends de overname van de Belgische brouwerij Palm door Swinkels Family Brewers. De gewenste resultaten van vooral Palm bleven de afgelopen vier jaar uit. Swinkels, dat tot 2018 Bavaria heette, waardeert de Belgische tak af en leed daardoor vorig jaar een nettoverlies van €5,3 miljoen.