AB Inbev neemt SAB Miller (Grolsch) over

AB Inbev en SAB Miller gaan fuseren. De brouwers van respectievelijk Budsweiser en Grolsch hebben hiervoor een principeovereenkomst gesloten. Het Belgisch-Braziliaanse AB Inbev bood 60 euro per aandeel voor het Brits-Zuid-Afrikaanse SAB Miller. In totaal gaat het dan om een waarde van 95,3 miljard euro voor SAB Miller.

AB Inbev had eerder deze maand al drie keer een bod gedaan. Eerst werd 38 Britse pond per aandeel geboden, daarna 40 pond en vervolgens 42,15 pond (57 euro per aandeel, in totaal 92 miljard euro). SAB Miller liet toen weten het laatste bod veel te laag te vinden.

Om schaalgrootte te halen, probeerde SAB Miller zelf vorig jaar Heineken over te nemen, maar dat lukte niet.

Verreweg de grootste

Met de overname wordt het nieuwe bedrijf verreweg de grootste op de mondiale biermarkt. De huidige nummer 1 en 2 halen samen een jaaromzet van bijna 57 miljard euro. Ze worden op grote afstand gevolgd door Heineken ( nu nog de nummer 3) met een jaaromzet van ruim 21 miljard euro.

Samen zullen ze 40 procent van de totale mondiale biermarkt brouwen.

AB InBev heeft ruim tweehonderd merken in het assortiment, waaronder Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck's, Leffe en Hoegaarden.

SAB Miller voert behalve Grolsch (sinds 2008) onder meer ook Foster’s, Pilsner Urquell, Peroni en Dorada. Ook is het bedrijf een bottelaar van Coca-Cola.

AB Inbev heeft nog tot 28 oktober om een formeel bod uit te brengen.

Lees ook:

Lees ook
Givaudan verkoopt Nederlandse kaasactiviteiten

Givaudan verkoopt Nederlandse kaasactiviteiten

De Zwitserse geur- en smaakstoffenproducent Givaudan verkoopt een deel van zijn Nederlandse kaasactiviteiten aan het Vlaams-Nederlandse bedrijf St. Paul. Daarmee komt de productie van bewerkte en geraspte kaas die Givaudan in 2017 verkreeg weer terug in Nederlandse handen. Givaudan kreeg de kaasactiviteiten in handen bij de overname van Vika BV in...

Bierverkoop met 36 procent gedaald

Bierverkoop met 36 procent gedaald

Sinds het ingaan van de maatregelen tegen het coronavirus is de bierverkoop in Nederland met 36 procent gedaald. Sommige kleine brouwers hebben zelfs te maken met een daling van 90 procent. Dat maakt de vereniging Nederlandse Brouwers bekend.

Productie van Corona bier stilgelegd

Productie van Corona bier stilgelegd

De productie van Corona bier in Mexico wordt tijdelijk stilgelegd vanwege het coronavirus. Dat heeft niets te maken met de toevallige gelijknamigheid van het bier en het virus; de productie komt stil te liggen door de Mexicaanse maatregelen tegen de verspreiding van het virus. De Mexicaanse overheid heeft alle non-essentiële activiteiten in de...