AB Inbev neemt SAB Miller (Grolsch) over

AB Inbev en SAB Miller gaan fuseren. De brouwers van respectievelijk Budsweiser en Grolsch hebben hiervoor een principeovereenkomst gesloten. Het Belgisch-Braziliaanse AB Inbev bood 60 euro per aandeel voor het Brits-Zuid-Afrikaanse SAB Miller. In totaal gaat het dan om een waarde van 95,3 miljard euro voor SAB Miller.

AB Inbev had eerder deze maand al drie keer een bod gedaan. Eerst werd 38 Britse pond per aandeel geboden, daarna 40 pond en vervolgens 42,15 pond (57 euro per aandeel, in totaal 92 miljard euro). SAB Miller liet toen weten het laatste bod veel te laag te vinden.

Om schaalgrootte te halen, probeerde SAB Miller zelf vorig jaar Heineken over te nemen, maar dat lukte niet.

Verreweg de grootste

Met de overname wordt het nieuwe bedrijf verreweg de grootste op de mondiale biermarkt. De huidige nummer 1 en 2 halen samen een jaaromzet van bijna 57 miljard euro. Ze worden op grote afstand gevolgd door Heineken ( nu nog de nummer 3) met een jaaromzet van ruim 21 miljard euro.

Samen zullen ze 40 procent van de totale mondiale biermarkt brouwen.

AB InBev heeft ruim tweehonderd merken in het assortiment, waaronder Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck's, Leffe en Hoegaarden.

SAB Miller voert behalve Grolsch (sinds 2008) onder meer ook Foster’s, Pilsner Urquell, Peroni en Dorada. Ook is het bedrijf een bottelaar van Coca-Cola.

AB Inbev heeft nog tot 28 oktober om een formeel bod uit te brengen.

Lees ook:

Lees ook
Zwanenberg en Struik gaan fuseren

Zwanenberg en Struik gaan fuseren

Zwanenberg Food Group (ZFG) en Struik Foods Europe gaan fuseren en vormen één breed voedingsmiddelenconcern. Dat besloten de aandeelhouders van beide organisaties op 16 maart. De vakbonden zijn geïnformeerd en beide Ondernemingsraden hebben positief geadviseerd. Ook heeft de Autoriteit Consument en Markt ingestemd met de voorgenomen transactie.

GierBier: bier gemaakt van mestwater

GierBier: bier gemaakt van mestwater

Mest is een belangrijke afvalstof van de landbouw en veeteelt. Bjorn Barten bedacht een nieuwe bestemming voor de mest. Hij gebruikt het water uit de mest om een spieciaalbier te brouwen, met de toepasselijke naam GierBier. Bij mestverwerkingsinstallatie wordt mest verwerkt tot organische mestkorrels en gebruikt om groene stroom op te wekken,...

Jasper Kessels nieuwe Retaildirecteur Bierbrouwerij AB InBev

Jasper Kessels nieuwe Retaildirecteur Bierbrouwerij AB InBev

Jasper Kessels is de nieuwe Retaildirecteur van Bierbrouwerij AB InBev. Hij volgt Mark Hanssen op, die per 1 januari 2020 startte als horecadirecteur bij de brouwer in Nederland.