AB Inbev neemt SAB Miller (Grolsch) over

AB Inbev en SAB Miller gaan fuseren. De brouwers van respectievelijk Budsweiser en Grolsch hebben hiervoor een principeovereenkomst gesloten. Het Belgisch-Braziliaanse AB Inbev bood 60 euro per aandeel voor het Brits-Zuid-Afrikaanse SAB Miller. In totaal gaat het dan om een waarde van 95,3 miljard euro voor SAB Miller.

AB Inbev had eerder deze maand al drie keer een bod gedaan. Eerst werd 38 Britse pond per aandeel geboden, daarna 40 pond en vervolgens 42,15 pond (57 euro per aandeel, in totaal 92 miljard euro). SAB Miller liet toen weten het laatste bod veel te laag te vinden.

Om schaalgrootte te halen, probeerde SAB Miller zelf vorig jaar Heineken over te nemen, maar dat lukte niet.

Verreweg de grootste

Met de overname wordt het nieuwe bedrijf verreweg de grootste op de mondiale biermarkt. De huidige nummer 1 en 2 halen samen een jaaromzet van bijna 57 miljard euro. Ze worden op grote afstand gevolgd door Heineken ( nu nog de nummer 3) met een jaaromzet van ruim 21 miljard euro.

Samen zullen ze 40 procent van de totale mondiale biermarkt brouwen.

AB InBev heeft ruim tweehonderd merken in het assortiment, waaronder Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck's, Leffe en Hoegaarden.

SAB Miller voert behalve Grolsch (sinds 2008) onder meer ook Foster’s, Pilsner Urquell, Peroni en Dorada. Ook is het bedrijf een bottelaar van Coca-Cola.

AB Inbev heeft nog tot 28 oktober om een formeel bod uit te brengen.

Lees ook:

Lees ook
Dommelsche Bierbrouwerij krijgt monumentale status

Dommelsche Bierbrouwerij krijgt monumentale status

De gemeente Valkenswaard heeft de monumentale status toegekend aan de Dommelsche Bierbrouwerij. Dit maakte de gemeente 30 oktober bekend tijdens de viering van het 275 jarige jubileum van de brouwerij.

Geert van Iwaarden nieuwe CFO Royal Swinkels Family Brewers

Geert van Iwaarden nieuwe CFO Royal Swinkels Family Brewers

Geert van Iwaarden is de nieuwe Chief Financial Officer (CFO) bij Royal Swinkels Family Brewers. Hij treedt per 1 november 2019 toe tot de Raad van Bestuur van Royal Swinkels Family Brewers Holding N.V.

AB Inbev lanceert Amerikaans biermerk Budweiser in Nederland

AB Inbev lanceert Amerikaans biermerk Budweiser in Nederland

Termen als 'bieroorlog' en 'slagveld', 'bestormen' en 'strijd' vliegen de lezer om de oren. De veruit grootste brouwer ter wereld, AB InBev, van oorsprong Belgisch, blijkt grootse plannen te hebben voor Nederland, de thuismarkt van Heineken.