AB Mauri komt met broodmix van peulvruchten

AB Mauri haakt in op het Jaar van de Peulvrucht met een mix voor brood gemaakt van peulvruchten. Peulkorn is een broodmix met garbanzobonen (kleine kikkererwten), rode linzen en gele erwten.

De mix is geïntroduceerd op Bakkersvak, de vakbeurs voor de ambachtelijke bakker. Dat meldt Bakkers in bedrijf.

Groente binnenkrijgen

Het brood bestaat voor 25 procent uit gezonde peulvruchten en dat helpt met name kinderen om groenten binnen te krijgen, vertelt marketing manager Anke Nijhuis.

De leverancier van bakkerijgrondstoffen speelt met Peulkorn in op de actualiteit dat 2016 door de FAO is uitgeroepen tot internationaal Jaar van de Peulvrucht. “Omdat wij snel kunnen schakelen, hebben wij zo een voorsprong op supermarkten”, zegt ze.

Getoast voor extra bite

Ondanks het grote aandeel peulvruchten smaakt het brood niet zwaar, maar eerder luchtig en notenachtig. Dit omdat een aantal peulvruchten is getoast, voor een extra bite.

Peulkorn is lactosevrij, is verwerkbaar met meel en bloem en kan worden gebakken als bus- of boerenbrood, maar ook als rustiek vloerbrood.

Gefermenteerde granen

Het bedrijf heeft ook Aromaferm. Dit is een product op basis van gefermenteerde granen, als alternatief voor voordeeg.

“Gezuurde desembroden zijn in het buitenland al geliefd vanwege de krokante korst en de typische zure smaak", stelt ze.

"Met Aromaferm wordt die krokante korst geboden, maar met een mildere smaak, omdat Nederlanders niet van extreem zuur houden.”

Smaak en verseffect

Aromaferm is er in de gefermenteerde varianten vloeibare tarwe (voor busbrood), gekiemd spelt en meergranen (met onder meer gierstsoort sorghum). Een krokante korst biedt behalve extra smaak, bite en mondgevoel ook een verseffect.

Bakkersvak is gehouden op 6 en 7 maart.

Lees ook:

‘Blije Boon’ start om bonen te promoten (11 november 2015)

Lees ook
Brood op basis van zilte micro-algen

Brood op basis van zilte micro-algen

Algae-Holland ontwikkelde samen met de afdeling Levensmiddelentechnologie van de HAS-Den Bosch het nieuwe Algrain concept. Gezond donker meergranenbrood op basis van zilte micro-algen. Het bedrijf wil dit concept nu bij bakkers en consumenten introduceren. Algrain levert een gezond donker meergranenbrood op basis van zilte micro-algen. Deze basis geeft...

Eiwitvezels uit soja

Eiwitvezels uit soja

Ojah BV, Nederlandse producent van plantaardige eiwitten, lanceert Plenti ProFiberTM. Voedselfabrikanten kunnen deze eiwitvezels gebruiken bij de ontwikkeling en productie van (deels) plantaardige alternatieven voor dierlijke producten.

Zoutgehalte van brood ligt wederom onder de wettelijke norm

Zoutgehalte van brood ligt wederom onder de wettelijke norm

Het zoutgehalte van brood van bakkerijen aangesloten bij de NVB ligt wederom onder de wettelijke norm. Dat blijkt uit de 2020 editie van de NVB Zoutmonitoring.