AB Mauri komt met broodmix van peulvruchten

evmi-peulkorn-ABMauri

AB Mauri haakt in op het Jaar van de Peulvrucht met een mix voor brood gemaakt van peulvruchten. Peulkorn is een broodmix met garbanzobonen (kleine kikkererwten), rode linzen en gele erwten.

De mix is geïntroduceerd op Bakkersvak, de vakbeurs voor de ambachtelijke bakker. Dat meldt Bakkers in bedrijf.

Groente binnenkrijgen

Het brood bestaat voor 25 procent uit gezonde peulvruchten en dat helpt met name kinderen om groenten binnen te krijgen, vertelt marketing manager Anke Nijhuis.

De leverancier van bakkerijgrondstoffen speelt met Peulkorn in op de actualiteit dat 2016 door de FAO is uitgeroepen tot internationaal Jaar van de Peulvrucht. “Omdat wij snel kunnen schakelen, hebben wij zo een voorsprong op supermarkten”, zegt ze.

Getoast voor extra bite

Ondanks het grote aandeel peulvruchten smaakt het brood niet zwaar, maar eerder luchtig en notenachtig. Dit omdat een aantal peulvruchten is getoast, voor een extra bite.

Peulkorn is lactosevrij, is verwerkbaar met meel en bloem en kan worden gebakken als bus- of boerenbrood, maar ook als rustiek vloerbrood.

Gefermenteerde granen

Het bedrijf heeft ook Aromaferm. Dit is een product op basis van gefermenteerde granen, als alternatief voor voordeeg.

“Gezuurde desembroden zijn in het buitenland al geliefd vanwege de krokante korst en de typische zure smaak", stelt ze.

"Met Aromaferm wordt die krokante korst geboden, maar met een mildere smaak, omdat Nederlanders niet van extreem zuur houden.”

Smaak en verseffect

Aromaferm is er in de gefermenteerde varianten vloeibare tarwe (voor busbrood), gekiemd spelt en meergranen (met onder meer gierstsoort sorghum). Een krokante korst biedt behalve extra smaak, bite en mondgevoel ook een verseffect.

Bakkersvak is gehouden op 6 en 7 maart.

Lees ook:

‘Blije Boon’ start om bonen te promoten (11 november 2015)

Lees ook
Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Drooggevroren aardbeipoeder zou wel eens het ei van Columbus kunnen zijn voor ijsfabrikanten. Onderzoekers van de Agricultural Research Service (ARS), het onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw, ontdekten dat drooggevroren fruitpoeders de structuur en smaak van ijs verbeteren. Simpel gezegd: het ijs smelt niet en blijft beter...

Maatregelen NEBAFA tegen coronavirus

Maatregelen NEBAFA tegen coronavirus

De snelle verspreiding van het coronavirus door Nederland treft alle sectoren. Bedrijven en organisaties nemen maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat geldt ook voor de Nederlandse bakkerijgrondstoffenindustrie. In een persbericht laat de vereniging van Nederlandse fabrikanten van bakkerijgrondstoffen (NEBAFA) weten welke maatregelen...

Voor het eerst in 10 jaar groei broodconsumptie

Voor het eerst in 10 jaar groei broodconsumptie

Voor het eerst in tien jaar tijd laat de broodconsumptie een voorzichtige groei zien. De cijfers over het jaar 2019 laten een voorzichtige groei in het broodvolume van 1,5 procent zien. Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) is verheugd: “Dit is goed nieuws voor de sector. En een mooie waardering voor de imagocampagne ‘Brood. Goed verhaal’.