AB Mauri komt met broodmix van peulvruchten

AB Mauri haakt in op het Jaar van de Peulvrucht met een mix voor brood gemaakt van peulvruchten. Peulkorn is een broodmix met garbanzobonen (kleine kikkererwten), rode linzen en gele erwten.

De mix is geïntroduceerd op Bakkersvak, de vakbeurs voor de ambachtelijke bakker. Dat meldt Bakkers in bedrijf.

Groente binnenkrijgen

Het brood bestaat voor 25 procent uit gezonde peulvruchten en dat helpt met name kinderen om groenten binnen te krijgen, vertelt marketing manager Anke Nijhuis.

De leverancier van bakkerijgrondstoffen speelt met Peulkorn in op de actualiteit dat 2016 door de FAO is uitgeroepen tot internationaal Jaar van de Peulvrucht. “Omdat wij snel kunnen schakelen, hebben wij zo een voorsprong op supermarkten”, zegt ze.

Getoast voor extra bite

Ondanks het grote aandeel peulvruchten smaakt het brood niet zwaar, maar eerder luchtig en notenachtig. Dit omdat een aantal peulvruchten is getoast, voor een extra bite.

Peulkorn is lactosevrij, is verwerkbaar met meel en bloem en kan worden gebakken als bus- of boerenbrood, maar ook als rustiek vloerbrood.

Gefermenteerde granen

Het bedrijf heeft ook Aromaferm. Dit is een product op basis van gefermenteerde granen, als alternatief voor voordeeg.

“Gezuurde desembroden zijn in het buitenland al geliefd vanwege de krokante korst en de typische zure smaak", stelt ze.

"Met Aromaferm wordt die krokante korst geboden, maar met een mildere smaak, omdat Nederlanders niet van extreem zuur houden.”

Smaak en verseffect

Aromaferm is er in de gefermenteerde varianten vloeibare tarwe (voor busbrood), gekiemd spelt en meergranen (met onder meer gierstsoort sorghum). Een krokante korst biedt behalve extra smaak, bite en mondgevoel ook een verseffect.

Bakkersvak is gehouden op 6 en 7 maart.

Lees ook:

‘Blije Boon’ start om bonen te promoten (11 november 2015)

Lees ook
Elke duurzame broodzak is er één

Elke duurzame broodzak is er één

Al enkele jaren werkt Marie-José de Zeeuw aan haar duurzame broodzak en het verspreiden ervan onder bakkers, winkels en consumenten. Eindexamenkandidaat Joanna Sandbrink onderzocht hoe consumenten over zo’n zak denken.

Marqt verkoopt wijn met natuurlijke sulfietvervanger

Marqt verkoopt wijn met natuurlijke sulfietvervanger

Marqt heeft een nieuwe wijn in de schappen. De Novatura pinot noir van Biologische wijngaard de Colonjes. Volgens de duurzame retailer is dit de eerste Europese wijn met een natuurlijke sulfietvervanger, het plantenextract Estaan.

Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Drooggevroren aardbeipoeder zou wel eens het ei van Columbus kunnen zijn voor ijsfabrikanten. Onderzoekers van de Agricultural Research Service (ARS), het onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw, ontdekten dat drooggevroren fruitpoeders de structuur en smaak van ijs verbeteren. Simpel gezegd: het ijs smelt niet en blijft beter...