ABInbev mag SABMiller overnemen

26 mei 2016

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de overname van SABMiller door AB Inbev. De goedkeuring hangt nog wel af van de verkoop van bijna de volledige Europese bierafdeling van SABMiller.

Het afstoten van deze Europese activiteiten is volgens de Commissie nodig omdat de overname anders zou kunnen leiden tot hogere bierprijzen in de lidstaten waar SABMiller momenteel actief is.

Stilzwijgende coördinatie

Dit omdat een belangrijke concurrent zou wegvallen en stilzwijgende coördinatie tussen de toonaangevende internationale brouwerijen waarschijnlijker zou worden.

“Met haar aanbod bijna de volledige Europese bierafdeling van SABMiller te verkopen heeft AB InBev die vrees weggenomen”, aldus de Commissie.

Sterke marktpositie

Momenteel heeft AB InBev een sterke marktpositie in België en in Luxemburg. AB InBev is ook in Oost-Europa aanwezig via Molson Coors, de bottelaar en distributeur waaraan AB InBev een langetermijnlicentie heeft verleend. SABMiller heeft een sterke positie in Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië.

In Italië, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië en Hongarije zou door de fusie een belangrijke concurrent wegvallen, hetzij op de totale nationale biermarkt hetzij op belangrijke marktsegmenten. Daarnaast zou door de afname van het aantal concurrenten stilzwijgende prijscoördinatie waarschijnlijker worden.

Band Molson - AB InBev/SABMiller

in Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Slowakije zou de transactie een wezenlijke band creëren tussen Molson Coors en de marktleider AB InBev/SABMiller.

Verder zou door het samengaan van de twee wellicht stilzwijgende prijscoördinatie tussen brouwerijen in de Europese Economische Ruimte (EER) in de hand worden gewerkt, doordat het aantal contacten op meerdere markten toeneemt.

Pakket met Nederland al verkocht

AB InBev bood direct aan om de volledige bierafdeling van SABMiller in Frankrijk, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk te verkopen, om mogelijke bezwaren van de Commissie met betrekking tot die landen voor te zijn. Dit pakket is inmiddels verkocht aan de Japanse brouwerij Asahi.

Om de extra bezwaren van de Commissie tijdens het voorlopige onderzoek weg te nemen, bood AB InBev ook aan om de afdeling van SABMiller in Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije te verkopen.

Dit alles maakt dat de Europese Commissie nu haar goedkeuring verleent aan de overname. Het besluit is nog wel afhankelijk van de naleving van de voorgenomen afspraken.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?