ABN Amro: Door corona veranderd uitgavepatroon houdt aan

Beeld: Unsplash

De coronacrisis zorgde voor een tweedeling in de sector food. De verkoop van producten voor de thuisconsumptie steeg sterk, de verkoop van  producten voor sociale gelegenheden, horeca en buiten-de-deur-consumptie daalde sterk. ABN Amro verwacht dat deze tweedeling nog een tijd aanhoudt. Pas na 2021 kan herstel volgen voor de getroffen sectoren.

Tweedeling

De scherpe tweedeling geldt binnen branches, zoals tussen slagers die veel partijen verzorgen en slagers die producten voor de thuisconsumptie verkopen, en zelfs binnen bedrijven. De halfjaarcijfers van Unilever en Frieslandcampina geven hier blijk van. De horeca draaide een goede zomer, doordat veel Nederlanders eigen land vakantie vierden. ABN verwacht dat de bestedingen in het vierde kwartaal weer zullen afnemen, wat tot komende zomer al aanhouden De coronacrisis bracht de supermarkten daarentegen verhoogde omzet die in ieder geval tot 2021 zal aanblijven. De export daalde in april en mei, maar in juni vond  in deze sector een scherp herstel plaats. Toch voorspelt het rapport een tot begin 2021 een druk op de afzet van de voedingssector in het buitenland.

Tweederonde-effecten

Vanaf het vierde kwartaal zullen niet de coronamaatregelen zelf, maar zogenaamde tweederonde-effecten de grootste invloed op de economie zijn. Het gaat dan om elementen die bij een recessie horen waar veel bedrijven rekening mee houden, zoals meer faillissementen, meer werkloosheid en minder export. In eerdere crises bleek dat consumenten meer letten op de prijs van producten en bijvoorbeeld meer discountsupermarkten bezochten. ABN Amro verwacht dan ook dat de 2021 de verkoopdaling in de foodsector van dit jaar slechts ten dele goed kan maken. Pas na 2021 kan er volledig herstel plaatsvinden.

Data

ABN  Amro baseert het rapport op actuele transactiedata, zoals pintransacties en online betalingen. De meeste “officiële data” over consumptie kan weken tot maanden oud zijn, waardoor een snelle inschatting van de gevolgen van de coronacrisis lastig is. Op deze manier kan de bank eerder voorspellingen doen. Het bedrijf benadrukt wel dat de verwachtingen onzekerder zijn dan in gebruikelijke rapporten, vanwege de onvoorspelbaarheid van de coronacrisis.

Bron: ABN AMRO

Meer over
Lees ook
ABN AMRO: gevolgen harde brexit verschillen per branche

ABN AMRO: gevolgen harde brexit verschillen per branche

Sinds een aantal weken tornt premier Johnson van het Verenigd Koninkrijk aan de afspraken die hij vorig jaar maakte met de EU. Een ‘harde brexit’ is daardoor niet ondenkbaar. ABN AMRO voorspelt dat de eventuele gevolgen per sector sterk kunnen verschillen.

ABN Amro voorspelt stijgende graanprijzen

ABN Amro voorspelt stijgende graanprijzen

De prijzen van mais, tarwe en soja gaan komend jaar stijgen. Dat voorspelt ABN Amro in het rapport Agri Granen Insights. De prijsontwikkeling van granen kende het afgelopen jaar sterke pieken en dalen door extreme weersomstandigheden en mondiale handelsconflicten.

Foodsector mogelijk in problemen door stagnerende bevolking in Europa

Foodsector mogelijk in problemen door stagnerende bevolking in Europa

Doordat de Europese bevolking vanaf 2025, naar verwachting, niet meer groeit, komt de foodsector mogelijk in problemen. Analisten van ABN AMRO waarschuwen: “ik denk dat deze ontwikkeling door veel bedrijven wordt onderschat”. Er worden te weinig kinderen geboren om de bevolkingsafname door de vergrijzing af te remmen. De krimp in bevolking...