ABN Amro: Door corona veranderd uitgavepatroon houdt aan

Beeld: Unsplash

De coronacrisis zorgde voor een tweedeling in de sector food. De verkoop van producten voor de thuisconsumptie steeg sterk, de verkoop van  producten voor sociale gelegenheden, horeca en buiten-de-deur-consumptie daalde sterk. ABN Amro verwacht dat deze tweedeling nog een tijd aanhoudt. Pas na 2021 kan herstel volgen voor de getroffen sectoren.

Tweedeling

De scherpe tweedeling geldt binnen branches, zoals tussen slagers die veel partijen verzorgen en slagers die producten voor de thuisconsumptie verkopen, en zelfs binnen bedrijven. De halfjaarcijfers van Unilever en Frieslandcampina geven hier blijk van. De horeca draaide een goede zomer, doordat veel Nederlanders eigen land vakantie vierden. ABN verwacht dat de bestedingen in het vierde kwartaal weer zullen afnemen, wat tot komende zomer al aanhouden De coronacrisis bracht de supermarkten daarentegen verhoogde omzet die in ieder geval tot 2021 zal aanblijven. De export daalde in april en mei, maar in juni vond  in deze sector een scherp herstel plaats. Toch voorspelt het rapport een tot begin 2021 een druk op de afzet van de voedingssector in het buitenland.

Tweederonde-effecten

Vanaf het vierde kwartaal zullen niet de coronamaatregelen zelf, maar zogenaamde tweederonde-effecten de grootste invloed op de economie zijn. Het gaat dan om elementen die bij een recessie horen waar veel bedrijven rekening mee houden, zoals meer faillissementen, meer werkloosheid en minder export. In eerdere crises bleek dat consumenten meer letten op de prijs van producten en bijvoorbeeld meer discountsupermarkten bezochten. ABN Amro verwacht dan ook dat de 2021 de verkoopdaling in de foodsector van dit jaar slechts ten dele goed kan maken. Pas na 2021 kan er volledig herstel plaatsvinden.

Data

ABN  Amro baseert het rapport op actuele transactiedata, zoals pintransacties en online betalingen. De meeste “officiële data” over consumptie kan weken tot maanden oud zijn, waardoor een snelle inschatting van de gevolgen van de coronacrisis lastig is. Op deze manier kan de bank eerder voorspellingen doen. Het bedrijf benadrukt wel dat de verwachtingen onzekerder zijn dan in gebruikelijke rapporten, vanwege de onvoorspelbaarheid van de coronacrisis.

Bron: ABN AMRO

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Meer over
Lees ook
ABN AMRO: Hoge gas- en elektriciteitsprijzen kosten bedrijfsleven circa 22 miljard euro

ABN AMRO: Hoge gas- en elektriciteitsprijzen kosten bedrijfsleven circa 22 miljard euro

Het bedrijfsleven heeft veel last van de hoge gas- en elektriciteitsprijzen. Meer bedrijven belanden in zwaar weer naarmate meer vaste energiecontracten aflopen. Volgens ABN AMRO zijn de glastuinbouw, industrie, bouw en voedingsmiddelenindustrie het meest kwetsbaar voor de hoge energieprijzen. Ondanks dit alles groeit de economie met 3,1 procent.

‘Voedingsmiddelenindustrie kwetsbaar voor hoge energieprijzen’

‘Voedingsmiddelenindustrie kwetsbaar voor hoge energieprijzen’

De stijgende gas- en elektriciteitsprijzen kosten het Nederlandse bedrijfsleven in 2022 naar schatting 22 miljard euro, schrijft ABN AMBO in haar sectorprognoses voor 2022. De voedingsmiddelenindustrie is volgens de bank één van de meest kwetsbare sectoren voor hoge energieprijzen.

ABN AMRO verwacht verdere stijging voedselprijzen

ABN AMRO verwacht verdere stijging voedselprijzen

ABN AMRO verwacht dat 2022 een moeilijk jaar gaat worden voor de foodsector. Producenten krijgen te maken met een forse stijging van de productiekosten, terwijl de consument door de inflatie meer op de prijs gaat letten. Een verdere prijsstijging lijkt onvermijdelijk volgens de bank.