Absurd theater: kippen weg, koekjes niet

koekjes

Waarom zijn koekjes en cake met fipronil ongevaarlijk? Het is zo'n vraag die in je opkomt als je het nieuws volgt en toch probeert logisch te blijven denken.

Door Dick Veerman - Foodlog

In de pers valt te lezen hoe de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) aankijkt tegen de eieren die mogelijk met fipronil en al in bijvoorbeeld de koekjes, taart, mayonaise, pasta en advocaat terecht zijn gekomen.

Misset Horeca beschrijft het zo: Voedingsmiddelen waar eieren inzitten die besmet zijn met de giftige stof fipronil zijn veilig om te eten. Als het er al in zit zijn de concentraties dusdanig laag dat ze geen gevaar voor de gezondheid vormen, zegt Marian Geluk, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) op basis van onderzoek door de sector.

Toxicologisch gesproken is dat correct. Het is niet alleen waar volgens het ongevraagde advies van Martijn Katan en het gevraagde en door de universiteit van Utrecht nog eens benadrukte advies van Martin van den Berg, maar ook volgens de Vlaamse toxicoloog Jan Tytgat. Ook al bevatten in Nederland sommige fipronil-eieren zesmaal de doses die in België zijn aangetroffen, er zijn vrijwel geen mensen die zoveel eieren eten dat ze medisch in gevaar kunnen komen. Dat geldt dus al helemaal voor levensmiddelen waar een eitje doorheen is getikt. Verdund kan zelfs zo'n Hollands gifei geen probleem zijn in een cake of koekje.

Tranen op de wangen

Toen ik op Foodlog opmerkte dat je de gewraakte eieren best verdund zou kunnen gebruiken en de vele miljoenen kippen die nu vergast worden best kunt sparen, kreeg ik - terecht, vond ik - de wind van voren. Toch zit ik ermee: we mogen toch zeker wel een beetje respect hebben voor in toxicologisch opzicht goed voedsel en zoveel miljoenen levens? De levensmiddelenindustrie blijkt er eigenlijk net zo over te denken.

En dat geeft me dan weer verder te denken: hoe moeten we over het standpunt van de FNLI denken? Als fipronil niet in eieren hoort, hoort het dus via de eieren ook niet in cake of koekjes. De eiersector is druk bezig miljoenen dieren dood te maken en eieren weg te gooien om ons vertrouwen terug te winnen. Dat lezen we met de tranen op onze wangen in alle kranten. Toch mogen de koekjes blijven, vinden de levensmiddelenproducenten.

Hoe leg je zoiets uit aan je kinderen? Het absurdisme lijkt weer helemaal hip. Nu ook buiten het theater.

Lees ook
Kipster breidt uit naar Verenigde Staten

Kipster breidt uit naar Verenigde Staten

Kipster breidt uit naar de Verenigde Staten. Vandaag, 11 oktober 2021, start de bouw van vier boerderijen in de Indiana. De Kipster eieren en vlees liggen voor Kerst 2022 in de schappen van de Amerikaanse supermarktketen Kroger.

ABN AMRO: Consument kiest voor dierenwelzijn bij pluimveeproducten

ABN AMRO: Consument kiest voor dierenwelzijn bij pluimveeproducten

Dierenwelzijn is een belangrijke factor voor Nederlandse en Duitse consumenten in de keuze voor kip en eieren. Ook vinden ze een goede beloning voor boeren belangrijk. Ongeveer 7 op de 10 consumenten is bereid om in dat geval meer te betalen voor pluimveeproducten. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder Nederlandse en Duitse consumenten.

Een goede match: eieren en pneumatiek

Een goede match: eieren en pneumatiek

"How do they do it?" Dat is niet alleen de titel van een succesvol tv-programma, maar ook een intrigerende vraag als het gaat om het verkennen van de technologie achter sommige complexe processen. Vandaag kijken we naar het verpakken van eieren. Hoe kan pneumatiek helpen en ervoor zorgen dat de eieren netjes verpakt en gelabeld in de winkel komen?