Academische Pringles-receptuur

chips

Beeld: Didgeman via Pixabay

Onderzoekers van de KU Leuven ontdekten dat de zetmeelketens in aardappelbloem een bepalende factor zijn in het vetgehalte van Pringles-chips. Ze zochten dit uit op verzoek van de chipsproducent en publiceerden de resultaten in Nature Food.

De zadelvormige chips van Pringles worden gemaakt van aardappelvlokken. Omdat deze vlokken een bijproduct van aardappelverwerking zijn, ontstaan er soms grote verschillen in samenstelling en functionele eigenschappen. Daardoor moet Pringles vaak het productieproces bijsturen en dat is kostbaar. Om dit probleem aan te pakken schakelde het bedrijf de hulp in van de KU Leuven.

Stijn Reyniers, Nand Ooms en collega-onderzoekers van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen namen 47 stalen aardappelvlokken onder de loep. Ze ontleedden iedere staal en bepaalden onder meer de hoeveelheid proteïnen. Ook bekeken ze de structuur van het zetmeel, want de twee glucoseketens waaruit dit koolhydraat bestaat (amylose en amylopectine) zijn niet altijd even lang, aldus Reyniers in het bericht van de Vlaamse universiteit.

Na de analyse verwerkten de onderzoekers 12 stalen tot deeg en daarna chips. Als je water mengt met aardappelvlokken, ontstaat een deeg met kruimelige structuur. Dit rol je uit tot samenhangend deeg. "Wat ons meteen opviel was dat niet ieder deeg even stevig was", zegt Reyniers. "Vlokken die langere zetmeelketens bevatten, vormden een veel minder stevig deeg en omgekeerd.”  Steviger deeg bevat juist zetmeel met relatief veel korte amylose-ketens.

De stevigheid van het deeg beïnvloedde vervolgens het frituurproces. Uit een minder stevig deeg ontsnapte meer water, met grotere holtes tot gevolg. En die vullen zich met vet. “Frituren van een steviger deeg zorgde dan weer voor kleinere holtes en bijgevolg ook voor minder vet in de uiteindelijke chips.”

In hun paper concluderen de onderzoekers dan ook dat de moleculaire structuur van het zetmeel, en dan specifiek van amylose, bepaalt hoeveel vet aardappelvlokken opnemen tijdens de productie van gefrituurde chips. Ze adviseren chipsfabrikanten die minder calorierijke chips willen maken op zoek te gaan naar aardappelen met relatief veel korte amylose-ketens. Op basis van de onderzoeksresultaten zou het vetgehalte dan naar beneden kunnen van 33% naar 21%. Nadeel is wel dat chips gemaakt van steviger, amyloserijk deeg minder krokant is. Pringles zoekt momenteel uit wat ze met de resultaten gaat doen.

Lees ook

‘Vrouwvriendelijke chips’ gekraakt op sociale media

Chipsmaker Doritos werkt aan chips, speciaal voor vrouwen, vertelt Indra Nooyi, bestuursvoorzitter van moederbedrijf PepsiCo aan Freakonomics. Vrouwen eten volgens Nooyi in gezelschap beleefd. Ze houden niet van 'mannengedrag' als hard kauwen, ze likken hun vingers niet af en schudden niet de laatste gebroken chipsstukjes in hun mond. De 'vrouwvriendelijke' chips kraken daarom minder en laten weinig kleverig poeder achter op de vingers. Het zakje voor de nieuwe chips zal gemakkelijk in een handtas passen. Nooyi's uitspraken roepen op sociale media heftige reacties op, schrijft Knack. Een woordvoerder...

Prijzen gezond eten stijgen meer dan prijzen ongezond eten

Prijzen gezond eten stijgen meer dan prijzen ongezond eten

De afgelopen 10 jaar stegen de prijzen van gezonde voedingsmiddelen zoals melk, eieren, fruit en noten met 22 procent. De prijzen van ongezonde levensmiddelen werden gemiddeld 13 procent duurder. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het CBS en het Voedingscentrum. Bij de gezonde voedingsmiddelen werd vooral de halfvolle en magere melk duurder....

Vier op de tien Nederlanders pakken dagelijks impulsief tussendoortjes

Vier op de tien Nederlanders pakken dagelijks impulsief tussendoortjes

Ruim negen op de tien Nederlanders (92 procent) eten dagelijks tussendoortjes. Omdat ze trek hebben in iets lekkers, honger hebben of uit gewoonte. Vier op de tien Nederlanders nemen dagelijks minstens één tussendoortje dat ze niet van plan waren. Vooral jongeren kiezen voor ongezonde tussendoortjes. Dit blijkt uit mobiel marktonderzoek van onderzoeksbureau...