Achtergrondgeluid van invloed op smaak

21 oktober 2010

MANCHESTER - Achtergrondgeluid heeft mogelijk invloed op de smaakbeleving. Dat zou verklaren waarom maaltijden in vliegtuigen vaak zo smakeloos worden gevonden.

Volgens onderzoeker Andy Woods van Unilever geeft de NASA astronauten op ruimtevluchten voeding mee met uitgesprokener smaken, omdat zij in de ruimte minder goed kunnen proeven. Woods wilde weten of voordurend motorgeluid wellicht een reden is van de mindere smaak, meldt de Telegraaf.

Koptelefoon
Onderzoekers van de r&d-afdeling van Unilever in Vlaardingen en de Universiteit van Manchester namen de proef op de som en lieten 48 proefpersonen met een koptelefoon op een aantal zoute en zoete gerechten eten. De geluiden die ze daarbij hoorden varieerden van absolute stilte tot hevige ruis.

Na afloop gaven ze aan hoe zij de gerechten hadden gevonden. Proefpersonen die aan meer ruis werden blootgesteld, bleken minder accuraat in het ervaren van zoet en zout in de gerechten. Ook gaven zij lagere cijfers. Wel konden ze de krokantheid in de gerechten beter onderscheiden.

Volgens Woods hangt dit samen met aandachtsverdeling. Als het achtergrondgeluid extreem hard is, zal de aandacht daar eerder naar uitgaan dan naar het proeven, denkt hij.

Lees ook:
Minder zorgkosten door betere maaltijd (6 oktober 2010)

Consument went snel aan minder zout (9 september 2010)

Grolsch-plop alternatief voor champagne (25 november 2009)

Hersenen bepalen wat je lekker vindt (6 februari 2009) 

Lichtgewicht maaltijd voor vliegtuig (18 augustus 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over smaakperceptie

Altijd op de hoogte blijven?