ACM start onderzoek naar prijsvorming in voedselketen

markt-groente-pixabay

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start een onderzoek naar prijsvorming in de voedselketen. De ACM zal jaarlijks een rapport publiceren dat inzicht moet geven in de manier waarop de prijs die de consument betaalt over de keten wordt verdeeld. Dat laat de autoriteit weten in een persbericht.

De monitor prijsvorming in de voedselketen, zoals het project wordt genoemd, moet per schakel in de keten laten zien welke prijs ondernemingen betaalden voor inkoop van een product en wat de verkoopprijs is. Ook moet het prijsverschil tussen reguliere en duurzame producten duidelijk worden en wordt gekeken naar mechanismen achter de prijsvorming, zodat de verschillen tussen bijvoorbeeld ondernemingen, productvarianten en seizoenen beter verklaard kunnen worden. Het gaat in eerste instantie om zes producten: uien, witte kool/zuurkool, tomaten, peren, melk en varkensvlees. Wageningen Economic Research gaat de data voor de ACM verzamelen.

De ACM start de monitor prijsvorming in de voedselketen op verzoek van minister van landbouw Carola Schouten. Zo hoopt Schouten op een beter inzicht in de manier waarop de prijs die de consument betaalt, wordt verdeeld over de voedselketen. De minister wil met haar beleid de positie van boeren en tuinders versterken, die zeggen weinig invloed te hebben op de prijs die ze kunnen rekenen voor hun producten.

De monitor wordt ten minste twee jaar uitgevoerd. Halverwege 2020 zal de eerste rapportage gepubliceerd worden.

Lees ook
FAO signaleert daling wereldvoedselprijzenindex

FAO signaleert daling wereldvoedselprijzenindex

De wereldvoedselprijzen dalen, meldt de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. De wereldvoedselprijzenindex daalde voor de vijfde maand op rij. Juli 2022 bereikte de index 140,9 punten, een daling van met 8,6 procent.

ACM wil meer onderzoek naar overname Stegeman door Ter Beke

ACM wil meer onderzoek naar overname Stegeman door Ter Beke

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil meer onderzoek naar de overname van CFG Benelux (Stegeman) door Ter Beke. Dit onderzoek moet zich richten op de markten voor vleeswaren en het snijden en verpakken daarvan.

Afzetprijzen voedingsmiddelenindustrie met 15 procent gestegen

Afzetprijzen voedingsmiddelenindustrie met 15 procent gestegen

Bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie vroegen in februari 2022 gemiddeld 15 procent meer voor hun producten dan een jaar geleden, in februari 2021. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.