ACM: supermarktkip heeft beter leven dan in 2014

kip_Pixabay

Beeld: Pixabay

De ACM reflecteert in een nieuw rapport op de beslissing in 2015 om het ‘Kip van morgen’-plan niet goed te keuren. Het welzijn van supermarktkippen verbeterde ten opzichte van 2014. Dit lijkt beter nieuws dan het onderzoek van Wakker Dier.  De ACM concludeert dat ook concurrentie kan leiden tot verduurzaming.

Toegenomen welzijn

Het rapport van de ACM vergelijkt de welzijnsdoelen van de ‘Kip van morgen’, wat in 2014 al vooruitgang betekende, met het welzijn van de huidige Nederlandse supermarktkip. Het gaat dan bijvoorbeeld om de bezettingsdichtheid, de levensduur, het gebruik van langzamer groeiende rassen en de lengte van duisternis in de stallen. Op alle aspecten overtroffen zowel kippen van ‘supermarktconcepten’ als marktbrede concepten de normen van de 'Kip van morgen'. Onder de marktbrede concepten vallen de Beter Leven keurmerken en het Biologische keurmerk.  De supermarktconcepten zijn de regels die supermarkten zelf aan hun kip stellen, zoals de ‘AH Kip’ van Albert Heijn en de ‘Nieuwe standaard kip’ van Jumbo. Zo leeft de Jumbo-kip met 13,5 kip per m2 en wordt hij 49 dagen oud. De norm voor de voorgenomen ‘Kip van morgen’ waren een bezettingsgraad van 19 kippen per m2 en een levensduur van 45 dagen. Bovendien steeg de verkoop van kip met een Beter leven of biologisch keurmerk en daalde de consumptie van kipfilet zonder die keurmerken.

Concurrentie

In 2015 blokkeerde de ACM een voorgenomen afspraak tussen producenten, handelaren en retailers over de minimumeisen over het welzijn van kippen in 2020. De ‘Kip van morgen’ afspraak kreeg geen vrijstelling voor het kartelverbod. De ACM vond destijds dat de voorgenomen verbetering in kippenwelzijn niet afwoog tegen de verwachte prijsstijging. Nu blijkt dus dat het kippenwelzijn is toegenomen zonder het  gemeenschappelijke ‘Kip van morgen’ plan. De ACM concludeert dat ook onderlinge concurrentie kan zorgen voor een dergelijke positieve ontwikkeling in de markt. Ook de aanwezigheid van keurmerken van derden heeft hier volgens de ACM bij geholpen.  De autoriteit erkent echter ook  dat het niet mogelijk is om te weten of het kippenwelzijn sterker was verbeterd als de ‘Kip van Morgen’ er wel was gekomen. De conclusies zijn van breder belang omdat de beslissing uit 2015 volgens de ACM in het publieke debat nog regelmatig valt als obstakel voor gemeenschappelijke initiatieven van private partijen tot verduurzaming. De ACM benadrukt wel dat het succes van dierenwelzijn verdere private initiatieven niet per se uitsluit.

 Bron: ACM

Thema's
Lees ook
WUR coördineert Europees onderzoek naar dierenwelzijn

WUR coördineert Europees onderzoek naar dierenwelzijn

Onderzoekers van Wageningen University & Research gaan het Europese onderzoeksproject mEATquality coördineren. Het project onderzoekt het verband tussen dierenwelzijn en vleeskwaliteit.

Jumbo en Lidl uitgeroepen tot kampioen kiloknallen

Jumbo en Lidl uitgeroepen tot kampioen kiloknallen

In 2020 hadden zes op de tien vleesaanbiedingen van Jumbo en Lidl geen dierenwelzijnskeurmerk, blijkt uit de Kiloknallermonitor van Wakker Dier. De stichting roept de twee supermarktconcerns daarom uit tot "kampioen kiloknallen".

Dierenwelzijn supermarktkip is verbeterd

Dierenwelzijn supermarktkip is verbeterd

Eind november bracht Wakker Dier het nieuws naar buiten dat twee derde van de kip in de supermarkt geen dierenwelzijnskeurmerk heeft. Volgens Eric Hubers, voorzitter van vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP, voldoet deze kip minimaal aan de extra eisen van de Kip van Morgen. En ook uit onderzoek van ACM blijkt dat supermarktkippen een beter leven hebben...