ACM wil meer onderzoek naar overname Stegeman door Ter Beke

vleeswaren_pixabay

Foto: Pixabay

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil meer onderzoek naar de overname van CFG Benelux (Stegeman) door Ter Beke. Dit onderzoek moet zich richten op de markten voor vleeswaren en het snijden en verpakken daarvan.

Zowel Stegeman als Ter Beke produceren, snijden en verpakken vleeswaren, voornamelijk voor supermarkten maar ook voor groothandels die leveren aan slagerijen. Daar ligt het probleem.  Afnemers geven namelijk aan weinig andere mogelijkheden te hebben dan Stegeman en Ter Beke. ACM: “De sterke positie na de overname kan mogelijk leiden tot een hogere prijs, minder kwaliteit en minder innovatie.”

Overname

Als de bedrijven de overnameplannen willen doorzetten dan moeten ze hiervoor bij ACM een vergunning aanvragen. ACM start dan met het verdere onderzoek naar de gevolgen van deze overname. “Er wordt dan meer onderzoek gedaan naar de verschillende markten voor de verkoop van vleeswaren, en voor het snijden en verpakken van vleeswaren. De ACM wil onder andere beter in kaart brengen welke alternatieven supermarkten hebben en welke gevolgen de overname heeft voor supermarkten en voor consumenten”, aldus ACM.

Stegeman

De geschiedenis van Stegeman startte in 1858 toen slager Johannes Stegeman een ambachtelijke spekslagerij in Deventer opende. Vandaag de dag produceert Stegeman in Wijhe vleeswaren, worsten en vegetarische producten. In 2008 werd Stegeman onderdeel van het Spaanse Campofrio. Dit vleesconcern heeft acht verschillende business units in Europa en de VS. Namelijk in Spanje, Italië, Portugal, VS, Duitsland, België, Frankrijk, Nederland en een joint venture in Roemenië. Sinds 2015 is Campofrio en dus ook Stegeman, onderdeel van Sigma Food group.

Ter Beke

Het Belgische Ter Beke produceert fijne vleeswaren en gerechten. Het bedrijf heeft twaalf vestigingen verspreidt over België, Nederland, Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Bij de groep werken ongeveer 2.650 mensen. Ter Beke realiseerde in 2020 een omzet van 717,4 miljoen euro.

Bron: ACM

Lees ook
Omzetstijging Ter Beke

Omzetstijging Ter Beke

Ter Beke sloot de eerste helft van 2022 af met een hogere omzet en lagere bedrijfswinst. In totaal kwam de omzet van de Belgische vleeswaren en diepvriesmaaltijdenproducent uit op 373 miljoen euro. Dat meldt Ter Beke in een persbericht op de website.

Van de Ven vers, vlees en waren neemt Jo Mertens B.V. over

Van de Ven vers, vlees en waren neemt Jo Mertens B.V. over

Van de Ven vers, vlees en waren neemt alle activiteiten van Jo Mertens B.V., een groothandel in Roermond voor vlees en vleeswaren, wild en gevogelte, over. Van de Ven verzorgt met ingang van 2 mei 2022 de leveringen aan de klanten van Jo Mertens. Dat laat het bedrijf weten met een persbericht.

Sensorisch Marktonderzoeksbureau ESSENSOR neemt Centrum voor Smaakonderzoek over

Sensorisch Marktonderzoeksbureau ESSENSOR neemt Centrum voor Smaakonderzoek over

Begin april heeft ESSENSOR het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) overgenomen. Beide bedrijven zijn gevestigd in FoodValley Wageningen.