ADM verkoopt chocolade-business aan Cargill

ADM verkoopt de wereldwijde chocoladeactiviteiten aan Cargill. Met de overname is een bedrag van 440 miljoen dollar (ruim 335 miljoen euro) gemoeid. ADM Cocoa, de cacao-activiteiten met vestigingen in onder meer Koog aan de Zaan en Wormer, blijft bij ADM.

Het gaat bij de verkoop om productiefaciliteiten voor chocolade in Hazleton en Milwaukee (in Amerika), Georgetown (Canada), Liverpool (UK), Manage (België) en Mannheim (Duitsland). Cargill geeft aan dat het na de overname 700 nieuwe medewerkers verwelkomt, evenals de merken Ambrosia, Merckens en Schokinag.

De bedrijfsactiviteiten voor cacao-ingrediënten blijven bij ADM. Hierbij gaat het om de vestigingen in het Nederlandse Koog aan de Zaan en Wormer, Mississauga (Canada), Mannheim, Ilheus (Brazilië), Abidjan (Ivoorkust), Kumasi (Ghana) en Singapore. Ook het cacao-merk DeZaan blijft bij ADM. In totaal werken er wereldwijd 1560 mensen bij ADM Cocoa.

Hazleton sluit

De ADM-locatie in het Amerikaanse Hazleton (cacaoverwerkingsactiviteiten) zal de deuren sluiten, meldt ADM. Dit kost 90 werknemers hun baan. ADM zal voor de getroffen werknemers onder meer hulp bij outplacement aanbieden.

ADM: verbetert rendement

“Als onderdeel van ons portfolio-management hebben we diverse opties overwogen om de positie van dit bedrijfsonderdeel te versterken”, zegt ADM-voorzitter en -CEO Patricia A. Woertz. “De verkoop van de chocoladeactiviteiten zal ons rendement helpen verbeteren en maakt het mogelijk om kapitaal vrij te maken voor investeringen met hoger rendement.”

Cargill: extra capaciteit

Cargill geeft aan dat de overname hun chocoladeactiviteiten in Noord-Amerika, Europa, Azië en Brazilië versterkt. Ook biedt het het agroconcern extra productiecapaciteit, met name in Noord-Amerika. “De gecombineerde activiteiten zullen verbeterde mogelijkheden bieden en bredere productassortimenten, die passen bij de vraag vanuit de chocolademarkt”, zegt Cargill in het persbericht.

De verkoop zal waarschijnlijk in de eerste helft van 2015 zijn afgerond. Ook moeten bevoegde instanties er nog hun goedkeuring aan geven.

Lees ook:

ADM lijft Wild Flavors in (9 juli 2014)

Verkoop choco-activiteiten ADM aan Cargill ketst af (17 april 2014)

ADM overweegt verkoop cacao-business (21 juni 2013)

 
Meer over
Lees ook
Eiwitvezels uit soja

Eiwitvezels uit soja

Ojah BV, Nederlandse producent van plantaardige eiwitten, lanceert Plenti ProFiberTM. Voedselfabrikanten kunnen deze eiwitvezels gebruiken bij de ontwikkeling en productie van (deels) plantaardige alternatieven voor dierlijke producten.

Marqt verkoopt wijn met natuurlijke sulfietvervanger

Marqt verkoopt wijn met natuurlijke sulfietvervanger

Marqt heeft een nieuwe wijn in de schappen. De Novatura pinot noir van Biologische wijngaard de Colonjes. Volgens de duurzame retailer is dit de eerste Europese wijn met een natuurlijke sulfietvervanger, het plantenextract Estaan.

Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Drooggevroren aardbeipoeder zou wel eens het ei van Columbus kunnen zijn voor ijsfabrikanten. Onderzoekers van de Agricultural Research Service (ARS), het onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw, ontdekten dat drooggevroren fruitpoeders de structuur en smaak van ijs verbeteren. Simpel gezegd: het ijs smelt niet en blijft beter...