ADM verkoopt ook cacaoactiviteiten

adm-cocoa

ADM verkoopt de cacaoactiviteiten (inclusief de fabrieken in Koog aan de Zaan en Wormer) aan Olam International, voor 1,3 miljard dollar (1,05 miljard euro). In september kondigde ADM de verkoop van de chocoladeactiviteiten al aan. Deze gaan naar Cargill.

De verkoop aan Olam omvat de hele wereldwijde cacaoactiviteiten, dus behalve de productielocaties in Koog aan de Zaan en Wormer ook de fabrieken in Mannheim (Duitsland), Ilhéus (Brazilië), Mississauga (Canada) Abidjan (Ivoorkust), Kumasi (Ghana) en Singapore.

De inkoopkantoren in Brazilië, Kameroen, Ivoorkust, Indonesië vallen eveneens onder de verkoop, net als de merken deZaan en Unicao.

Het betekent voor Olam de grootste overname uit de geschiedenis. Het Singaporese grondstoffenbedrijf stijgt hiermee met stip naar de top-3 van cacao-verwerkende bedrijven, na Barry Callebaut en Cargill.

'Waarde creëren

“We houden voortdurend ons portfolio tegen het licht om waarde voor de aandeelhouders te creëren”, zegt ADM-voorzitter en CEO Patricia Woertz.

“Deze transactie maakt dat we kapitaal kunnen overbrengen naar investeringen die betere potentiële rendementen behalen en minder afhankelijk te zijn van grondstofprijsschommelingen dan de cacaoactiviteiten."

Chocolade naar Cargill

Deze verkoop heeft overigens geen gevolgen voor de in september aangekondigde verkoop van ADM’s chocoladeactiviteiten, voor 440 miljoen dollar (nu ruim 354 miljoen euro) aan Cargill. Die procedure verloopt volgens ADM zoals gepland. Deze verkoop zal waarschijnlijk in de eerste helft van 2015 zijn afgerond.

ADM had de chocolade- én cacaobusiness al sinds juni 2013 in de etalage staan. Cargill was eerder in de race om allebei de activiteiten over te nemen. Volgens beursexperts zou dit op bezwaren zijn gestuit van mededingingsautoriteiten. Dit vanwege het wereldwijde bereik, de concentratie en de capaciteit in Europa. De cacaoactiviteiten gaan nu dus naar concurrent Olam.

Personeel 'grotendeels' over

De ongeveer 1550 medewerkers van de cacaoactiviteiten wereldwijd gaan eveneens grotendeels over naar Olam. Deze voorgenomen verkoop zal, afhankelijk van de gebruikelijke goedkeuringen, naar verwachting afgerond worden in het tweede kwartaal van 2015.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
DSM koopt Indiaas plastic

DSM koopt Indiaas plastic

Royal DSM heeft aangekondigd dat ze de Engineering Plastics-afdeling van het Indiase bedrijf SRF Ltd. over gaat nemen. Dat is te lezen op de website van DSM. SRF Ltd. is een bedrijf met een leidende rol in India op het gebied van ontwikkeling, productie en verkoop van specialty materials. De Engineering Plastics-afdeling die...

Mérieux Nutrisciences breidt uit in Duitsland

Mérieux Nutrisciences breidt uit in Duitsland

Mérieux Nutrisciences neemt het Duitse Institut Kirchhoff Berlin over. Dat kondigde het bedrijf deze week aan. Institut Kirchhoff voert chemisch, fysisch, moleculair biologisch en microbiologisch onderzoek uit voor de voedingsmiddelenindustrie. Met de overname van Institut Kirchhoff Berlin breidt het Franse Mérieux zich verder uit op...

Ferrero neemt koekjesafdeling van Kellogg over

Ferrero neemt koekjesafdeling van Kellogg over

Ferrero, producent van onder meer Nutella, staat op het punt de koekjesdivisie van Kellogg over te nemen. Nieuwssite CNBC meldt dat de deal bijna rond is. Ferrero betaalt 1,3 miljard dollar aan Kellogg voor de overname. De merken die ter overname werden aangeboden zijn Keebler, Famous Amos, en fruitsnack-merken. Kellogg gaat zich na de verkoop...