ADM verkoopt ook cacaoactiviteiten

ADM verkoopt de cacaoactiviteiten (inclusief de fabrieken in Koog aan de Zaan en Wormer) aan Olam International, voor 1,3 miljard dollar (1,05 miljard euro). In september kondigde ADM de verkoop van de chocoladeactiviteiten al aan. Deze gaan naar Cargill.

De verkoop aan Olam omvat de hele wereldwijde cacaoactiviteiten, dus behalve de productielocaties in Koog aan de Zaan en Wormer ook de fabrieken in Mannheim (Duitsland), Ilhéus (Brazilië), Mississauga (Canada) Abidjan (Ivoorkust), Kumasi (Ghana) en Singapore.

De inkoopkantoren in Brazilië, Kameroen, Ivoorkust, Indonesië vallen eveneens onder de verkoop, net als de merken deZaan en Unicao.

Het betekent voor Olam de grootste overname uit de geschiedenis. Het Singaporese grondstoffenbedrijf stijgt hiermee met stip naar de top-3 van cacao-verwerkende bedrijven, na Barry Callebaut en Cargill.

'Waarde creëren

“We houden voortdurend ons portfolio tegen het licht om waarde voor de aandeelhouders te creëren”, zegt ADM-voorzitter en CEO Patricia Woertz.

“Deze transactie maakt dat we kapitaal kunnen overbrengen naar investeringen die betere potentiële rendementen behalen en minder afhankelijk te zijn van grondstofprijsschommelingen dan de cacaoactiviteiten."

Chocolade naar Cargill

Deze verkoop heeft overigens geen gevolgen voor de in september aangekondigde verkoop van ADM’s chocoladeactiviteiten, voor 440 miljoen dollar (nu ruim 354 miljoen euro) aan Cargill. Die procedure verloopt volgens ADM zoals gepland. Deze verkoop zal waarschijnlijk in de eerste helft van 2015 zijn afgerond.

ADM had de chocolade- én cacaobusiness al sinds juni 2013 in de etalage staan. Cargill was eerder in de race om allebei de activiteiten over te nemen. Volgens beursexperts zou dit op bezwaren zijn gestuit van mededingingsautoriteiten. Dit vanwege het wereldwijde bereik, de concentratie en de capaciteit in Europa. De cacaoactiviteiten gaan nu dus naar concurrent Olam.

Personeel 'grotendeels' over

De ongeveer 1550 medewerkers van de cacaoactiviteiten wereldwijd gaan eveneens grotendeels over naar Olam. Deze voorgenomen verkoop zal, afhankelijk van de gebruikelijke goedkeuringen, naar verwachting afgerond worden in het tweede kwartaal van 2015.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
Berlin Packaging neemt Nederlands Vinkova B.V. over

Berlin Packaging neemt Nederlands Vinkova B.V. over

Berlin Packaging een leverancier van glazen, plastic en metalen verpakkingen en sluitingen neemt op Vinkova B.V., een leverancier van glazen verpakkingen voor voedingsmiddelen en dranken. Vinkova is gevestigd in Bussum.

Ahold geïnteresseerd in overname Hema

Ahold geïnteresseerd in overname Hema

Ahold Delzaize zich wil mengen in de overnamestrijd rond Hema. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van bronnen. Het supermarktconcern zou volgens de krant de hulp van zakenbank Lazard hebben ingeroepen. Potentiele bieder van Hema hebben tot maandag 13 juli om hun interesse kenbaar te maken.

Givaudan verkoopt Nederlandse kaasactiviteiten

Givaudan verkoopt Nederlandse kaasactiviteiten

De Zwitserse geur- en smaakstoffenproducent Givaudan verkoopt een deel van zijn Nederlandse kaasactiviteiten aan het Vlaams-Nederlandse bedrijf St. Paul. Daarmee komt de productie van bewerkte en geraspte kaas die Givaudan in 2017 verkreeg weer terug in Nederlandse handen. Givaudan kreeg de kaasactiviteiten in handen bij de overname van Vika BV in...