Afzetprijzen voedingsmiddelenindustrie met 15 procent gestegen

Industrie/fabriek aardappelen (pexels)

Beeld: Pexels

Bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie vroegen in februari 2022 gemiddeld 15 procent meer voor hun producten dan een jaar geleden, in februari 2021. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De reden voor deze prijsstijgingen zijn hogere prijzen van basisgrondstoffen, zoals graan, zuivel en vlees. Ook spelen de hogere olie- en gasprijzen mee, omdat hierdoor de kosten voor transport en productie stijgen.

Het is onduidelijk welk deel van die prijsstijging bij de consument terecht is gekomen. De stijging van 15 procent betekent niet altijd dat de prijzen in de supermarkt met hetzelfde percentage verhoogd worden. Wel kondigde een aantal levensmiddelenfabrikanten zoals Unilever, Procter & Gamble en PepsiCo aan de prijzen van hun artikelen te verhogen.

Bron: Nu.nl

Lees ook
Productie voedingsmiddelenindustrie groeit met 3 procent

Productie voedingsmiddelenindustrie groeit met 3 procent

De productie in de voedingsmiddelenindustrie groeide juni 2022 met 3 procent ten opzichte van de dezelfde periode van vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

FAO signaleert daling wereldvoedselprijzenindex

FAO signaleert daling wereldvoedselprijzenindex

De wereldvoedselprijzen dalen, meldt de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. De wereldvoedselprijzenindex daalde voor de vijfde maand op rij. Juli 2022 bereikte de index 140,9 punten, een daling van met 8,6 procent.

Inflatie ligt boven 10 procent

Inflatie ligt boven 10 procent

Voor het eerst sinds september 1975 ligt de inflatie boven de 10 procent. Afgelopen maand steeg deze naar 10,3 procent ten opzichte van juli 2021. Deze stijging wijt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met name aan de prijsontwikkelingen van energie en woninghuur.