Afzetprijzen voedingsmiddelenindustrie met 15 procent gestegen

Industrie/fabriek aardappelen (pexels)

Beeld: Pexels

Bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie vroegen in februari 2022 gemiddeld 15 procent meer voor hun producten dan een jaar geleden, in februari 2021. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De reden voor deze prijsstijgingen zijn hogere prijzen van basisgrondstoffen, zoals graan, zuivel en vlees. Ook spelen de hogere olie- en gasprijzen mee, omdat hierdoor de kosten voor transport en productie stijgen.

Het is onduidelijk welk deel van die prijsstijging bij de consument terecht is gekomen. De stijging van 15 procent betekent niet altijd dat de prijzen in de supermarkt met hetzelfde percentage verhoogd worden. Wel kondigde een aantal levensmiddelenfabrikanten zoals Unilever, Procter & Gamble en PepsiCo aan de prijzen van hun artikelen te verhogen.

Bron: Nu.nl

Lees ook
Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

In november daalde de inflatie naar 11,2 procent. Maar in vergelijking met vorig jaar betalen consumenten nog altijd veel meer voor hun eten en drinken. Dat blijkt uit een analyse over de maand november van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

CBS: mkb berekent kostenstijgingen door aan klant

CBS: mkb berekent kostenstijgingen door aan klant

Veel ondernemers in het mkb kunnen niet anders dan de stijgende kosten voor onder andere energie en grondstoffen doorbereken aan de klant.

Voeding in oktober 14% duurder dan vorig jaar

Voeding in oktober 14% duurder dan vorig jaar

Consumentengoederen en -diensten waren in oktober 14,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In september was de inflatie 14,5 procent. De prijsontwikkeling van energie had een neerwaarts effect op de inflatie, voeding zorgde voor een verhogend effect.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren