AH en Jumbo halen Mountain Dew terug om verboden stof

evmi-montaindew

Albert Heijn en Jumbo halen Mountain Dew Voltage en Mountain Dew Red Code van PepsiCo uit de schappen. De frisdranken uit de VS bevatten de in de EU verboden emulgator E443.

Foodwatch trok aan de bel toen het de emulgator ontdekte. E443 is gebromeerde plantaardige olie dat diverse gezondheidsproblemen zou veroorzaken.

Zo zou consumptie kunnen leiden tot hartproblemen, gedragsproblemen en verminderde vruchtbaarheid. Ook zijn er meldingen van zenuwaandoeningen, geheugenverlies en ontstekingen, bij hoge innames, meldt Foodwatch.

In EU verboden

Gebromeerde plantaardige olie is in de EU niet toegestaan als levensmiddelenadditief op grond van verordening EG 1333/2008.

In de VS is de stof omstreden. In 1970 is het van de GRAS-lijst (generally recognized as safe) gehaald. Het kreeg vervolgens een tijdelijke toelating, die het nu nog heeft.

'Actie ondernemen'

Foodwatch meldde de retailers op 29 september dat de verboden stof in de twee geïmporteerde frisdranken zit en verzocht hen om binnen 24 uur actie te ondernemen.

Jumbo reageerde nog dezelfde dag met een recall bij 150 van haar winkels die de frisdranken verkochten. Albert Heijn liet volgens Foodwatch een dag later via brancheorganisatie CBL weten dat 'de producten uit de handel worden genomen' al is daarbij geen termijn genoemd.

Reactie CBL

Het CBL meldt: "Het gaat alleen om de varianten 'Mountain Dew volt charge with raspberry citrus gins' en 'Mountain Dew code red with a rush of cherry flavor. Deze varianten worden door de supermarkten uit de handel genomen."

Een importeur heeft het vanuit de VS op de Nederlandse markt gebracht. “De importeur is erop aangesproken en zal maatregelen treffen”, aldus het CBL.

'Verontrustend'

Foodwatch is blij met de kordate reactie maar is ook verbaasd. “Het is verontrustend dat dit soort illegale producten kennelijk door de veiligheidschecks van de grootste supermarkten van Nederland komen en ongestoord in het winkelschap belanden.”

Het verboden additief stond gewoon als ingrediënt op de verpakking vermeld.

Lees ook:

Lees ook
"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

Toen Rob van Lint in 2017 de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ging leiden, werd hij meteen in het fipronilschandaal gestort. Ook 2019 was een bewogen jaar, met een listeria-uitbraak en een ict-debacle. We blikken terug maar kijken bovenal vooruit naar de ontwikkelingen die 2020 zal brengen. Topambtenaar Rob van Lint weet wel raad met crisissituaties....

29% minder suiker in Britse frisdrank in vier jaar tijd

29% minder suiker in Britse frisdrank in vier jaar tijd

De hoeveelheid suiker in Britse frisdrank is tussen 2015 en 2018 met 29% gedaald. Ook is de verkoop van frisdrank met meer dan 5% suiker met de helft gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Oxford University. De enorme daling is volgens de onderzoekers deels te wijten aan de Britse suikeraccijns op frisdranken. Groot-Brittannië kampt met een zorgwekkende...

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.