AH en Jumbo halen Mountain Dew terug om verboden stof

Albert Heijn en Jumbo halen Mountain Dew Voltage en Mountain Dew Red Code van PepsiCo uit de schappen. De frisdranken uit de VS bevatten de in de EU verboden emulgator E443.

Foodwatch trok aan de bel toen het de emulgator ontdekte. E443 is gebromeerde plantaardige olie dat diverse gezondheidsproblemen zou veroorzaken.

Zo zou consumptie kunnen leiden tot hartproblemen, gedragsproblemen en verminderde vruchtbaarheid. Ook zijn er meldingen van zenuwaandoeningen, geheugenverlies en ontstekingen, bij hoge innames, meldt Foodwatch.

In EU verboden

Gebromeerde plantaardige olie is in de EU niet toegestaan als levensmiddelenadditief op grond van verordening EG 1333/2008.

In de VS is de stof omstreden. In 1970 is het van de GRAS-lijst (generally recognized as safe) gehaald. Het kreeg vervolgens een tijdelijke toelating, die het nu nog heeft.

'Actie ondernemen'

Foodwatch meldde de retailers op 29 september dat de verboden stof in de twee geïmporteerde frisdranken zit en verzocht hen om binnen 24 uur actie te ondernemen.

Jumbo reageerde nog dezelfde dag met een recall bij 150 van haar winkels die de frisdranken verkochten. Albert Heijn liet volgens Foodwatch een dag later via brancheorganisatie CBL weten dat 'de producten uit de handel worden genomen' al is daarbij geen termijn genoemd.

Reactie CBL

Het CBL meldt: "Het gaat alleen om de varianten 'Mountain Dew volt charge with raspberry citrus gins' en 'Mountain Dew code red with a rush of cherry flavor. Deze varianten worden door de supermarkten uit de handel genomen."

Een importeur heeft het vanuit de VS op de Nederlandse markt gebracht. “De importeur is erop aangesproken en zal maatregelen treffen”, aldus het CBL.

'Verontrustend'

Foodwatch is blij met de kordate reactie maar is ook verbaasd. “Het is verontrustend dat dit soort illegale producten kennelijk door de veiligheidschecks van de grootste supermarkten van Nederland komen en ongestoord in het winkelschap belanden.”

Het verboden additief stond gewoon als ingrediënt op de verpakking vermeld.

Lees ook:

Lees ook
Plastic handgrepen multiverpakkingen frisdrank verdwijnen

Plastic handgrepen multiverpakkingen frisdrank verdwijnen

De plastic handgrepen van multiverpakkingen frisdrank en water in de supermarkt gaan verdwijnen. Albert Heijn, Jumbo, Coca-Cola in Nederland, en Vrumona hebben besloten om hier mee te stoppen.

CSM Ingredients presenteert eerste duurzaamheidsverslag

CSM Ingredients presenteert eerste duurzaamheidsverslag

CSM Ingredients, innovatie- en productiebedrijf van food tech ingrediënten, presenteert een nieuwe benadering van duurzaamheid met zijn “Thrive for Impact”-plan. Met dit plan wil het bedrijf een verantwoorde manier van zakendoen waarbij de maatschappij en planeet centraal staan bevorderen. Daarvoor presenteert CSM Ingredients zijn eerste duurzaamheidsverslag...

NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

Tijdens het Offerfeest constateerden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie geen illegale slachterijen of ernstige overtredingen op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Het bleef bij paar geringe overtredingen zoals ontbrekende I&R registraties.