AH stopt verkoop lamssteak vanwege E. coli

21 juli 2015

Albert Heijn stopt met de verkoop van lamssteak. Op het vlees zijn ziekmakende E. coli-bacteriën aangetroffen. Dat bericht vakblad Het Schaap.

De besmettingen kwamen aan het licht bij steekproeven die AH doet. Daarop besloot het bedrijf onmiddellijk tot een zogeheten ‘positive release': iedere aangeleverde partij werd getest op E. coli. Daaruit bleek dat de bacterie regelmatig op het vlees zit.

AH nam daarop contact op met de Engelse en Ierse leveranciers van lamssteaks om ze te vragen nog hygiënischer te werken. “Helaas is het niet gelukt de besmettingen terug te dringen”, zegt Simone Hertzberger, hoofd Product Integriteitsonderwerpen van Ahold. “Daarop hebben we besloten lamssteak uit de schappen te laten.”

Bovenwettelijk

AH heeft geen idee hoe de ziekmakende E. coli op het vlees terecht is gekomen. De theorie is dat uitwerpselen van lammeren in de wollen vacht achterblijven en daardoor het vlees besmetten. Omdat lamssteak vaak rosé wordt bereid, en dus niet door en door gaar wordt gebraden, kan de bacterie mensen besmetten. Albert Heijn onderzoekt producten bovenwettelijk, dus meer dan wettelijk is verplicht. Simone Hertzberger: “Wij willen veilige producten op de markt brengen. Ons bovenwettelijke onderzoek brengt ons dan weleens een dilemma. ‘Zoekt en gij zult vinden’. Maar ons product moet zo veilig mogelijk zijn.”

Andere leveranciers

Inmiddels is AH in gesprek met andere leveranciers van lamssteaks, onder meer in ons land. LTO en COV hebben al laten weten dat er in Nederland voldoende aanbieders zijn die een lamsvleesproduct van onberispelijke kwaliteit kunnen waarborgen. LTO-voorman Jeljer Wynia daagt AH uit om voortaan Nederlandse lamssteak in de schappen te leggen. “Dan heb je vlees van dichtbij, op een eerlijke manier geproduceerd, met veel oog voor hygiëne.”

Hertzberger noemt deze reacties merkwaardig. “Alsof in Nederland alleen het allerbeste wordt geleverd en het 5 kilometer over de grens een rommeltje is. Dat is natuurlijk niet zo.”

Albert Heijn onderzoekt nu ook andere producten van lamsvlees om te kijken of die met E. coli zijn besmet.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?