Niet al het vegetarisch eten is gezond

vegetarisch

Vegetariërs zijn niet automatisch gezond. Hoewel onthouding van vlees in het algemeen gezondheidswinst oplevert, maakt de vorm van onthouding wel verschil: een ongezond dieet blijft ongezond, ook zonder vlees.

Onderzoekers van Harvard bestudeerden op basis van een bekende database (de zogeheten Nurses’ Health Study) het eetpatroon van 200.000 vegetarisch etende mensen over een periode van 20 jaar.

Zij verdeelden de deelnemers in drie groepen: vegetariërs die dierlijke producten aten als melk en eieren; mensen die een ‘gezond’ plantaardig dieet van volkorengranen, fruit en groenten aanhielden en mensen die plantaardig aten maar ook geraffineerde granen en suikers. Het ‘gezonde’ vegetarische dieet levert het laagste risico op hartziekten op. Het dieet met geraffineerde granen leek tot het hoogste risico te leiden.

Bron: Foodlog

Lees ook
Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.

1 miljoen subsidie voor onderzoek naar eiwittransitie

1 miljoen subsidie voor onderzoek naar eiwittransitie

De Universiteit Utrecht, de Technische Universiteit Delft en Wageningen UR gaan onderzoeken wat er moet gebeuren om consumenten te laten overstappen naar plantaardige alternatieven voor vlees- en melkproducten. Daarbij werken ze samen met onder andere Unilever en Danone Nutricia Research.

Vezelrijk witbrood mogelijk met plantenveredeling

Vezelrijk witbrood mogelijk met plantenveredeling

Wetenschappers van het Britse onderzoeksinstituut Rothamsted Research hebben ontdekt welke genen in graan verantwoordelijk zijn voor de hoeveelheid vezels in bloem. Daarmee ligt de weg open voor de ontwikkeling van een graansoort waar vezelrijk witbrood van gemaakt kan worden. Dat voedingsvezels belangrijk zijn voor de gezondheid is bij consumenten...