Niet al het vegetarisch eten is gezond

vegetarisch

Vegetariërs zijn niet automatisch gezond. Hoewel onthouding van vlees in het algemeen gezondheidswinst oplevert, maakt de vorm van onthouding wel verschil: een ongezond dieet blijft ongezond, ook zonder vlees.

Onderzoekers van Harvard bestudeerden op basis van een bekende database (de zogeheten Nurses’ Health Study) het eetpatroon van 200.000 vegetarisch etende mensen over een periode van 20 jaar.

Zij verdeelden de deelnemers in drie groepen: vegetariërs die dierlijke producten aten als melk en eieren; mensen die een ‘gezond’ plantaardig dieet van volkorengranen, fruit en groenten aanhielden en mensen die plantaardig aten maar ook geraffineerde granen en suikers. Het ‘gezonde’ vegetarische dieet levert het laagste risico op hartziekten op. Het dieet met geraffineerde granen leek tot het hoogste risico te leiden.

Bron: Foodlog

Lees ook
2,4 miljoen deelnemers Nationale Week zonder Vlees

2,4 miljoen deelnemers Nationale Week zonder Vlees

2,4 miljoen Nederlanders deden mee aan de derde editie van de Nationale Week Zonder Vlees , die van 9 tot en met 15 maart plaats vond. Dat maakt de organisatie bekend. Supermarkten verkochten deze week 200,4 procent meer vleesvervangers ten opzichte van een gemiddelde week.

Consumentenbond: vegetarisch broodbeleg te zout om gezond te noemen

Consumentenbond: vegetarisch broodbeleg te zout om gezond te noemen

Vegetarische ‘vleeswaren’ zijn te zout om ze gezond te noemen. Wel bevatten ze minder verzadigd vet dan de broertjes van vlees.Aan de hand van de berekende Nutri-Score onderzocht de Consumentenbond 33 soorten vegetarisch broodbeleg en vergeleek ze met de tegenhangers van vlees. De samenstelling van vegetarische kipfilet, ham, salami,...

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen. Vee...