Niet al het vegetarisch eten is gezond

vegetarisch

Vegetariërs zijn niet automatisch gezond. Hoewel onthouding van vlees in het algemeen gezondheidswinst oplevert, maakt de vorm van onthouding wel verschil: een ongezond dieet blijft ongezond, ook zonder vlees.

Onderzoekers van Harvard bestudeerden op basis van een bekende database (de zogeheten Nurses’ Health Study) het eetpatroon van 200.000 vegetarisch etende mensen over een periode van 20 jaar.

Zij verdeelden de deelnemers in drie groepen: vegetariërs die dierlijke producten aten als melk en eieren; mensen die een ‘gezond’ plantaardig dieet van volkorengranen, fruit en groenten aanhielden en mensen die plantaardig aten maar ook geraffineerde granen en suikers. Het ‘gezonde’ vegetarische dieet levert het laagste risico op hartziekten op. Het dieet met geraffineerde granen leek tot het hoogste risico te leiden.

Bron: Foodlog

Lees ook
RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.

Duurzame drinkrietjes bevatten vaak PFAS

Duurzame drinkrietjes bevatten vaak PFAS

Twee studenten biologie van de Universiteit Antwerpen onderzochten de mate van PFAS in drinkrietjes. Voor deze rietjes wordt vaak reclame gemaakt omwille van de 100% biologische afbreekbaarheid. De studenten onderzochten of deze rietjes wel echt duurzaam en biologisch afbreekbaar zijn.

Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf

Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de verkoop van de Schijf van Vijf-producten beter in beeld brengen. Het RIVM en het Voedingscentrum adviseren daarom om de Levensmiddelendatabank, waarin is vastgelegd of producten binnen de Schijf van Vijf vallen, te koppelen aan de verkoopcijfers.