Albert Heijn Liegebeest 2017

23 augustus 2017

Albert Heijn is uitgeroepen tot Liegebeest van 2017. Volgens Wakker Dier misleidde de supermarkt consumenten met de serranoham. Door bij een artikel over deze ham in de Allerhande een foto te plaatsen met varkens in een Spaanse wei, suggereerde de supermarkt dat de dieren in de wei lopen. Volgens Wakker Dier komen deze varkens in werkelijkheid helemaal niet buiten en leven. In de stal hebben ze minder ruimte dan varkens in Nederland.

In het AD reageert Ahold teleurgesteld. Het plaatsen van de foto was een vergissing omdat het niet overeenkomt met de werkelijkheid.  Maar Ahold meent dat "Deze 'prijs' doet absoluut geen recht aan alle inspanningen die Albert Heijn doet op het gebied van dierenwelzijn''.

Genomineerden

In totaal nomineerde Wakker Dier vijf producten voor de verkiezing. Albert Heijn was ook genomineerd voor kweekzalm. In een tv-reclame werd de kweekzalm ‘very happy fish’ genoemd, terwijl de vissen op elkaar gepropt in grote kweeknetten leven. Zuivelbedrijf Almhof dankte de nominatie aan de tv-reclames waar koeien vrij grazen in de wei. In werkelijkheid houdt Almhof een groot deel van haar koeien binnen.

De andere twee genomineerden pasten naar aanleiding van de nominatie hun producten aan. Rio Mare sprak op de verpakking van de tonijn over 'welzijn'. Hiermee wekte het bedrijf de indruk dat ze de tonijn goed behandelde, maar de vissen worden levend ingevroren. Rio Mare gaat de informatie op de verpakking aanpassen.

De laatste genomineerde was Friesche Vlag. Hun koffiemelk Halfvol Plantaardig bestaat voor 96 procent uit melk. Friesche Vlag gaat een andere naam bedenken voor de koffiemelk.

Liegebeestverkiezing

Met de Liegebeestverkiezingen wil Wakker Dier de aandacht vestigen op merken en bedrijven die consumenten misleiden over het dierenwelzijn. Dit jaar werd een recordaantal van 19.000 stemmen uitgebracht. De Serranoham van Albert Hein kreeg 7500 stemmen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?