Albert Heijn maakt sinaasappelketen transparant met blockchain

20 september 2018

Met blockchaintechnologie willen Albert Heijn en leverancier Refresco de hele keten van het huismerk sinaasappelsap transparant maken. Via een QR code op de verpakking kan de consument zien welke route het product aflegt voordat hij in de schappen staat.

Het bericht waarmee Albert Heijn vandaag naar buiten kwam is natuurlijk deels een marketingstunt, maar wel een interessante. De blockchain, die samen met het techbedrijf Supply Chain Information Management (SIM) is ontwikkeld, maakt het mogelijk om de hele keten van de sinaasappelsap van boomgaard tot winkelmandje in beeld te brengen. Bij iedere stap in de keten worden gegevens over het product, de tijd, en het bedrijf dat het behandelt aan de blockchain toegevoegd. Door de QR-code op een pak sinaasappelsap te scannen met een smartphone wordt die reis visueel gemaakt voor de consument.

LCD Juice

Het begint bij de sinaasappelboomgaarden van LDC Juice in Brazilië waar de vruchten geoogst worden. Daar wordt onder andere vastgelegd welke keurmerken de telers hebben voor voedselveiligheid en duurzaamheid. De blockchain bevat ook informatie over de sinaasappelen zelf, zoals de plukperiode en zoetheidsgraad. Zo kunnen klanten de details in de keten bekijken en zelfs een compliment sturen naar de telers met de functionaliteit ‘Like2Farmer’.

Transparant met blockchain

Dat openheid belangrijk is in de voedingsmiddelenindustrie ligt voor de hand. Consumenten willen graag weten wat ze op hun bord hebben liggen, waar het vandaan komt, hoeveel regenwoud ervoor is gekapt en of er slavernij in het spel is. Bij Nederlandse agroproducten zijn die vragen meestal niet zo moeilijk te beantwoorden. Maar bij bewerkte voedingsmiddelen of producten met een lange, internationale keten, is het voor consumenten onmogelijk om concrete informatie te achterhalen. Het initiatief van Albert Heijn zou een stap kunnen zijn richting het inzichtelijk maken van de gehele food supply chain voor consumenten.

Altijd op de hoogte blijven?