Albert Heijn onthult plannen duurzame verpakkingen

ah-verszak

Albert Heijn start een uitgebreide duurzaamheidscampagne gericht op verpakkingen. De supermarkt wil bovendien zijn klanten meer betrekken bij hergebruik en recyclen.

Albert Heijn wil de komende jaren een grote duurzaamheidsslag maken, zo laat de supermarktketen weten in een persbericht. De nadruk ligt in deze plannen op de verpakkingen. Albert Heijn heeft ambitieuze doelstellingen geformuleerd voor producten van het eigen merk. In 2025 moet er 25% minder verpakkingsmateriaal gebruikt worden en moeten alle verpakkingen van het huismerk 100% recyclebaar zijn. Een aantal voorbeelden van vermindering in verpakkingsmateriaal zijn al gerealiseerd, zoals het afsluiten van doosjes aardbeien met folie in plaats van deksels.

Betrokken klanten

Naast gangbare recyclingprocessen wil de supermarkt zijn klanten betrekken in het hergebruiken van verpakkingen. Zo wil Albert Heijn klanten met behulp van afvalscheidingswijzers duidelijk maken hoe ze hun afval het beste kunnen recyclen. Ook worden herbruikbare zakjes geïntroduceerd voor brood, groente en fruit, gemaakt van katoen (voor brood) of nylon (voor groente en fruit). Op deze afdelingen worden nu plastic zakjes verstrekt. Die zullen overigens niet gaan verdwijnen. 'We willen klanten de keuze bieden dus zowel de nylon zakjes als plastic zakjes zijn beschikbaar,' aldus een woordvoerder van de supermarktketen. De nieuwe zakjes zullen te koop zijn per twee stuks voor €0,69 en worden dus aangeboden als duurzame, vrijwillige optie. Albert Heijn wil klanten via tv-commercials en een internet-campagne stimuleren om voor deze optie te kiezen. De grote vraag is natuurlijk hoeveel mensen bereid zullen zijn hiervoor extra te betalen en het gemak van een wegwerpzakje in te leveren.

Campagne

Verduurzaming is een krachtig pr-middel, en Albert Heijn pakt dan ook groots uit. Deze week gaat een campagne via internet en tv van start om te laten zien wat de supermarkt allemaal doet op het gebied van duurzame verpakkingen. Ook wil de supermarkt hiermee consumenten bewust maken van de stappen die zij zelf kunnen zetten om verpakkingen te recyclen.

Lees ook
Albert Heijn en McDonald's over hun kippen en de lat van Wakker Dier

Albert Heijn en McDonald's over hun kippen en de lat van Wakker Dier

Voor de Liegebeest-campagne van dit jaar nomineerde Wakker Dier 5 bedrijven. In eerdere jaren konden bedrijven door hun reclame-uitingen aan de nominatie 'ontsnappen'. Dit jaar lijkt Wakker Dier bedrijven en supermarkten in de hoek te drijven: legt Wakker Dier de lat te hoog? We vroegen het na bij de genomineerden.

Brood met quinoa en zeewier bij Bakker van Vessem

Brood met quinoa en zeewier bij Bakker van Vessem

Bakker Jos Huijbregts van Bakker van Vessem deed tijdens een reis door de provincie Zeeland inspiratie op voor een nieuw brood. Hiervoor gebruikt hij uitsluitend lokale producten, namelijk tarwe, quinoa en zeewier, en een klein beetje zout.

Verkoop vleesvervangers in supermarkt neemt toe

Verkoop vleesvervangers in supermarkt neemt toe

De trend is al een tijdje gaande. Consumenten kiezen er voor om minder vlees te eten. Uit cijfers van onderzoeksbureau IRI blijkt dat sinds 2017 de verkoop van vleesvervangers in de supermarkt met 51 procent is toegenomen. Dit gaat ten koste van de verkoop van vlees.