Albert Heijn start recycling van plastic fruitbakjes

Albert Heijn XL wikimedia

Albert Heijn start als eerste supermarkt in Nederland met de closed-loop recycling van plastic fruitbakjes. Door PET uit huishoudelijk afval in te zetten voor nieuwe bakjes krijgt het plastic een tweede leven. De eerste verpakkingen die op deze manier hergebruikt worden liggen vanaf eind februari in de winkel.

PET uit huishoudelijk verpakkingsafval is de enige soort plastic die na recycling als voedselverpakking gebruikt mag worden. Tot nu toe kon dit alleen met PET-flessen zoals statiegeldflessen. Het is voor het eerst dat PET-bakjes nu gerecycled worden tot transparante en recyclebare voedselverpakkingen. De nieuwe verpakkingen bestaan voor 40% uit gerecycled PET waarvan de helft uit huishoudelijk verpakkingsafval. Initieel gaat het om ruim 500.000 bakjes per jaar.

Albert Heijn streeft naar het gebruik van minimaal 50% gerecycled PET in 2025. Dan wil de supermarkt ook 20 miljoen kilo minder verpakkingsmateriaal gebruiken en moeten alle eigen-merkverpakkingen 100% recyclebaar zijn. De afgelopen 4 jaar bespaarde Albert Heijn al 9 miljoen kilo door geen, minder of ander verpakkingsmateriaal te gebruiken.

Bron: Albert Heijn

Lees ook
Duurzame drinkrietjes bevatten vaak PFAS

Duurzame drinkrietjes bevatten vaak PFAS

Twee studenten biologie van de Universiteit Antwerpen onderzochten de mate van PFAS in drinkrietjes. Voor deze rietjes wordt vaak reclame gemaakt omwille van de 100% biologische afbreekbaarheid. De studenten onderzochten of deze rietjes wel echt duurzaam en biologisch afbreekbaar zijn.

Plastic handgrepen multiverpakkingen frisdrank verdwijnen

Plastic handgrepen multiverpakkingen frisdrank verdwijnen

De plastic handgrepen van multiverpakkingen frisdrank en water in de supermarkt gaan verdwijnen. Albert Heijn, Jumbo, Coca-Cola in Nederland, en Vrumona hebben besloten om hier mee te stoppen.

Franse start-up introduceert ecologisch alternatief voor kartonnen wegwerpbekers in Nederland

Franse start-up introduceert ecologisch alternatief voor kartonnen wegwerpbekers in Nederland

De Franse start-up AUUM heeft een compacte technologie ontwikkeld als innovatief en ecologisch alternatief voor kartonnen en plastic bekers. De oplossing reinigt, desinfecteert en droogt een glas in 10 seconden met slechts 2cl water en geen chemicaliën. ISS Facility Services in Nederland wordt de eerste commerciële partner in Nederland die de AUUM-oplossing...