Albert Heijn vervangt plastic broodclips door papier

AH Plastic broodclips

Foto: Albert Heijn

Vanaf deze week start Albert Heijn op de broodafdeling met papieren clipjes. De bekende vierkante, plastic broodclipjes worden geleidelijk vervangen door een recyclebare papieren variant.

Samen met Borgesius, één van de vaste bakkerijen, maakt Albert Heijn het vanaf nu mogelijk om papieren broodclips te gebruiken bij broodzakken die automatisch dichtgemaakt worden. Na een periode van testen zijn de papieren clips er klaar voor: ze zijn stevig genoeg voor de machine en de verkoop- of houdbaarheidsdatum kan erop geprint worden. 

De bekende plastic broodclipjes kunnen niet gerecycled worden omdat ze te klein zijn voor de sorteermachines die voor plastic afval worden gebruikt, legt Henk van Harn, directeur merchandising en sourcing bij Albert Heijn uit. Jaarlijks worden er 125 miljoen clipjes bij de supermarktketen gebruikt. “De overgang naar papier is een mooie invulling van onze missie 'Samen beter eten bereikbaar maken. Voor iedereen.”

Papieren clips bij Bakker van Maanen

Albert Heijn is niet de eerste die begint met papieren sluitclips. Bakkerij Van Maanen, die ruim zestig filialen in Nederland heeft, heeft sinds kort zowel kartonnen als plastic clipjes in de winkel, zodat klanten zelf kunnen kiezen. "We zien ook dat mensen het plastic clipje mee terug naar de winkel nemen, zodat het om een nieuw brood kan", zegt een woordvoerder van de bakkerij op Nu.nl.

Plastic vervangen in de zomer

Deze week liggen bij Albert Heijn de eerste broden met een papieren clip in de winkels. De komende maanden komen daar steeds meer producten bij. In de zomer moeten alle vierkante, plastic clips vervangen zijn door papier.

Bron: Albert Heijn en Nu.nl

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Komt er een Europees label voor duurzaam voedsel?

Komt er een Europees label voor duurzaam voedsel?

Het moet makkelijker worden om de milieu-impact van producten te vergelijken, vinden het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Wageningen University & Research (WUR). Wat daarbij zou kunnen helpen is een eenduidig Europees eco-label. De eerste stappen hiervoor zijn gezet.

Eén ecolabel voor duurzaamheid voedingsmiddelen

Eén ecolabel voor duurzaamheid voedingsmiddelen

In Den Haag vond op 16 februari de eerste internationale conferentie plaats over de ontwikkeling van één Europees ecolabel voor duurzaamheid van voeding. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Wageningen University & Research (WUR) nemen alvast de eerste stappen.

Food Technology: Duurzaamheid in praktijk brengen in de productieketen

Food Technology: Duurzaamheid in praktijk brengen in de productieketen

Bij duurzame voedselproductie wordt gebruik gemaakt van processen en systemen die een lage CO2-voetafdruk hebben, economisch efficiënt zijn, veilig zijn, energie en natuurlijke hulpbronnen behouden en rekening houden met wat er in de toekomst nodig is. Duurzaamheid is essentieel in de hele voedselproductieketen, omdat inefficiënties op het ene gebied...