Alcoholproducenten bieden hulp bij dreigend tekort aan desinfectiemiddelen

hand-desinfectie-corona-dsm

Chemiebedrijf DSM en drankenproducent Avandis leveren vanaf deze week desinfectiemiddelen aan Nederlandse zorginstellingen. In de zorg dreigt een ernstig tekort aan desinfectiemiddelen te ontstaan vanwege de corona-pandemie. De twee bedrijven verdienen niet aan deze activiteit, maar voor kleinere alcoholproducenten biedt de vraag naar handalcohol wel een kans om het hoofd boven water te houden in moeilijke tijden.

DSM

Op verzoek van de Nederlandse overheid heeft DSM 130.000 liter desinfectiemiddelen geproduceerd, die deze week onder zorginstellingen worden gedistribueerd. Voor de productie van die middelen heeft het bedrijf afgelopen week extra capaciteit en mensen ingezet op de productielocatie in Waalwijk, waar 260.000 flessen van 500ml worden gevuld. DSM schenkt de middelen aan de overheid en neemt alle kosten voor eigen rekening.

Avandis

Avandis gaat vanaf medio deze week handalcohol produceren op de productielocatie in Zoetermeer. Voor de gelegenheid heeft het bedrijf zelfs een merknaam bedacht: Sarphati Handalcohol, naar de negentiende-eeuwse arts en broodfabrikant Samuel Sarphati. Vanaf eind deze week moeten de eerste flessen aan ziekenhuizen geleverd kunnen worden. Na een eerste batch van 100.000 flessen zal Avandis verdere vraag afwachten, maar het bedrijf meldt dat de productie en distributie door kunnen gaan zolang dat nodig is. Avandis levert de flessen handalcohol tegen kostprijs.

Kleine bijdragen

Voor kleinere alcoholproducenten kan de grote vraag naar handalcohol een manier zijn om financieel moeilijke tijd te overbruggen, nu de vraag vanuit de horeca stil is komen te liggen. Zo kwam Tubantia al met het verhaal van een kleine distilleerderij in Twente die deze week zo’n 1000 liter handalcohol kan leveren. Ook bij deze kleinere producenten komen de bestellingen al binnen. Maar, stelt de eigenaresse voor, neem je sociale verantwoordelijkheid en vraag er geen woekerprijzen voor.

Meer over
Lees ook
Corona veroorzaakt daling bierverkoop AB InBev en Heineken

Corona veroorzaakt daling bierverkoop AB InBev en Heineken

De coronacrisis zorgde de afgelopen maanden voor een daling van de bierverkoop van de grote brouwerijen AB InBev en Heineken. In veel landen sloot de horeca vanwege het coronavirus de deuren, wat een negatief effect had op de verkoop van bier. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van beide brouwerijen.

Acomo groeit ondanks coronapandemie

Acomo groeit ondanks coronapandemie

Amsterdam commodities (Acomo) publiceerde op 23 juli de cijfers van afgelopen half jaar. Het bedrijf handelt in specerijen, noten, eetbare zaden, thee en voedingsingrediënten. Zowel de winst als de omzet groeide ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Corona zorgt voor problemen rondom halalslacht voor Offerfeest

Corona zorgt voor problemen rondom halalslacht voor Offerfeest

Vrijdag 31 juli begint het offerfeest. Tijdens dit feest worden veel dieren halal geslacht. Dit jaar moeten hierbij ook de coronaregels in acht genomen worden. Nadat de NVWA acht slachterijen een verbod oplegden, stapten twee daarvan naar de rechter.