Allergenenrecalls weer op site NVWA

31 maart 2016

De NVWA publiceert alle allergenenrecalls weer op zijn website. Sinds 2014 deed de NVWA dat slechts sporadisch en was er een versnipperde informatievoorziening voor de allergische consument. Dat stelt Marjan van Ravenhorst van Allergenenconsultancy.

Volgens Van Ravenhorst volgde de beleidswijziging van de NVWA op voorinzage van een artikel dat zij schreef voor Waar&Wet van maart 2016. Ze stelt in het artikel dat de NVWA medio 2014 besloten heeft bij allergenenwaarschuwingen meer manieren van communiceren toe te staan om consumenten te informeren.

Sinds die tijd worden bedrijven die melding doen van producten met allergenen verteld dat de communicatie ook ingevuld kan worden door patiëntenorganisaties te informeren. Die berichten dan hun achterban en leden via de website, Facebook of e-mail. Dure advertenties in de landelijke dagbladen waren niet meer noodzakelijk en aangezien de NVWA zelf de waarschuwingen ook niet meer publiceerde, bleven allergische personen die niet zijn aangesloten bij een patiëntenorganisatie verstoken van de informatie. De NVWA is er nu dus weer toe overgegaan de allergenenwaarschuwingen op de eigen website te plaatsen.

Aantal meldingen steeg

Van Ravenhorst constateert dat sinds de beleidswijziging in 2014 het aantal allergenenrecalls sterk is gestegen, van vijf meldingen in 2013 naar veertig in 2015. Ze noemt het niet aannemelijk dat het Nederlandse bedrijfsleven minder zorgvuldig met allergenen omgaat en meent dat de wijziging in het beleid van de NVWA mogelijk een reden is voor de forse stijging. "Dat zou betekenen dat sommige bedrijven uit angst voor hoge kosten voorheen producten met niet vermelde allergenen, niet meldden. Dat kan en mag uiteraard niet de bedoeling zijn", aldus de eigenaar van Allergenenconsultancy in het artikel.

Redenen waarschuwing

Volgens Van Ravenhorst zijn fouten bij het ontwerp en beheer van etiketten, samen met verwisseling van grondstoffen, halffabricaten  of de etiketten zelf, verantwoordelijk voor 80 procent van de allergenenmeldingen. Het artikel in Waar&Wet is te raadplegen via de website van Allergenenconsultancy.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Allergenen (Premium) 

EVMI achtergrond & analyse – Recalls (Premium)

 

Altijd op de hoogte blijven?