De Alliantie Voedselonderwijs wil voedselonderwijs voor elk kind

12 april 2017

De Alliantie Voedselonderwijs wil voedselonderwijs een structurele plek geven in het basisonderwijs. Daarom boden Pierre Wind (kok), Jaap Seidell (hoogleraar Voeding en Gezondheid, Vrije Universiteit Amsterdam) en Jorrit Kiewik (directeur Youth Food Movement) alle 150 Kamerleden een tomatenbakje aan.

Basisschool

Veel basisscholen besteden aandacht aan voeding en gezondheid. Maar dit gebeurt nog niet op iedere school en is nog geen vast onderdeel van het curriculum. De Alliantie Voedselonderwijs wil dat ieder kind onderwijs krijgt over voedsel en vaardigheden aanleert om gezonde en bewuste keuzes te maken. Ze vinden het belangrijk dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van bestaande initiatieven en dat de inbedding plaatsvindt in overleg met het onderwijs en de leerkrachten.

Brede steun

Vorig jaar oktober zijn al 16.000 handtekeningen van Nederlanders die het initiatief ondersteunen, aangeboden aan toenmalig staatssecretaris Van Dam. Ook een groot aantal politieke partijen heeft zich in de aanloop naar de verkiezingen uitgesproken voor structureel voedselonderwijs. Samen met deze partijen wil de Alliantie er voor zorgen dat het ook een plek krijgt in het regeerakkoord.

Waarom structureel voedselonderwijs?

Uit onderzoek blijkt dat voedselonderwijs op de basisschool helpt bij de ontwikkeling van een gezond en duurzaam voedingspatroon. Kinderen die meer weten over hun voedsel (herkomst, productiewijze, samenstelling of bereiding) hebben een grotere kans op een gezond voedingspatroon. Voedselonderwijs is meer dan alleen luisteren. Kennis wordt gecombineerd vaardigheden zoals koken, samen eten, proeven of groente verbouwen. Dit vergroot de impact van voedselonderwijs.

De Alliantie Voedselonderwijs

De Alliantie Voedselonderwijs bestaat uit ruim 50 organisaties op het terrein van voeding, onderwijs en ouders. De alliantie is begin september 2016 opgericht.

Lees ook:

‘Stel voedselonderwijs op scholen verplicht' (13 juni 2016)

Altijd op de hoogte blijven?