Alpro kiest steeds meer voor Europese sojateelt

soja

Alpro gebruikt alleen nog maar sojabonen uit Europa en Canada. Bonen moeten duurzaam zijn geproduceerd, niet uit ontboste gebieden komen en niet genetisch zijn gemanipuleerd. Ook streeft het bedrijf naar meer lokale sojateelt om de ecologische voetafdruk te verminderen.

Sojabonen uit Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië vallen af voor Alpro omdat deze landen geen garantie geven dat de bonen GMO-vrij zijn. GMO staat voor Genetisch Gemanipuleerde Organismen. Door alleen Europese en Canadese bonen te gebruiken is er zekerheid over de standaarden met betrekking tot de ecologische en sociale omstandigheden ten aanzien van de teelt.

Lokaal en duurzaam

De locaties binnen Europa variëren van Nederland tot Italië om het risico van impact door het weer op de gewassen te spreiden. Lokale sojateelt betekent ook een kortere keten met een beperkte voetafdruk. Soja is een gewas dat stikstof kan opnemen in de bodem, waardoor het de grond niet verarmt en er dus minder meststof nodig is voor het volgende gewas. Door het invoeren van gewasrotatie wordt de lokale landbouw duurzamer.

Alpro heeft verschillende projecten opgezet om lokaal soja aan te kopen. In Frankrijk is de sojateelt met succes opnieuw geïntroduceerd rond de fabriek in Issenheim (FR). Alpro gebruikt daar nu uitsluitend lokale sojabonen. Ook in België is Alpro gestart met een vijftal landbouwers.

Nederland

Ook in Nederland gebruikt Alpro lokale sojabonen. Sinds 2015 heeft het bedrijf in samenwerking met een vijftigtal landbouwers op 170 hectare lokaal geteelde soja geoogst in Nederland. In 2017 schaalt Alpro dit op naar 305 hectare. Alpro werkt samen met Agrifirm, een coöperatie die 17.500 Nederlandse landbouwers groepeert en al de nodige kennis in huis heeft.

Lees ook:

   

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Minimalisatie en optimalisatie tijdens Packaging Innovations 2023

Minimalisatie en optimalisatie tijdens Packaging Innovations 2023

De ontwikkelingen in de wetgeving over het terugdringen van wegwerpplastics en verpakking volgen zich in een rap tempo. Op 5 en 6 april 2023 staan (verpakkings)experts die inspelen op deze nieuwe ontwikkelingen op het podium tijdens Packaging Innovations in de Brabanthallen.

Kipster en Lidl willen Nederlandse landbouw verduurzamen

Kipster en Lidl willen Nederlandse landbouw verduurzamen

Kipster en Lidl vieren het eerste lustrum. De boer en supermarkt zetten in op verduurzaming Nederlandse landbouw met meer dierenwelzijn, minder uitstoot en radicale transparantie. Ze zetten verschillende stappen op dit gebied, zoals de eerste Pigster boerderij, de nieuwe Kipsterfarm, 24/7 transparantie en hanenvlees.

Nespresso maakt biologisch afbreekbare koffiecups

Nespresso maakt biologisch afbreekbare koffiecups

Na drie jaar onderzoek en ontwikkeling komt Nespresso met biologisch afbreekbare koffiecups. In de lente start een pilot met deze cups in Frankrijk en Zwitserland. Papier vormt de basis van de nieuwe cups. Binnen een jaar wil Nespresso het product ook op andere Europese markten brengen.