Als bron van micro-plastics is een bord erger dan een mossel

EVMI_Microplastic

Wie mosselen eet, krijgt meer micro-plastic binnen via het huisstof rond zijn bord, dan van de schelpdiertjes zelf. Het is weer zo'n verrassend weetje in het almaar uitdijende angst-dossier rond micro-plastics.

Door Jennifer van der Steen - Foodlog

Dat schelpdieren de minuscule deeltjes kunststof in zich hebben is al langer bekend. Ook huisstof ligt onder het vergrootglas omdat we thuis omgeven worden door stukjes plastic die slijten van synthetische materialen in huis als speelgoed, meubels en kleding.

Onderzoekers van Heriot-Watt University in Edinburgh wilden nagaan in hoeverre dat plastic slijtsel ook in ons eten terechtkomt. Ze plaatsten huisstofvallen naast borden op tafel. Na een maaltijd van 20 minuten bleken de vallen tot 14 plasticdeeltjes te hebben gevangen. Een groot dinerbord zou omgerekend 114 deeltjes incasseren. Mosselen bevatten 2 deeltjes per exemplaar. De inname van de verdachte stukjes via huisstof ligt dus met alle waarschijnlijkheid veel hoger dan die via schelpdieren. We eten immers elke dag wel van een bord, maar lang niet altijd schelpdieren.

Niemand weet precies hoe slecht de deeltjes eigenlijk zijn, maar voorzichtigheid is geboden. Uit onderzoek van Wageningen Universiteit blijkt dat regenwormen van een overdosis minder groeien en minder diep graven.

*Foto: Microplastic, Oregon State University, Flickr

Lees ook
Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.

Inflatie ligt boven 10 procent

Inflatie ligt boven 10 procent

Voor het eerst sinds september 1975 ligt de inflatie boven de 10 procent. Afgelopen maand steeg deze naar 10,3 procent ten opzichte van juli 2021. Deze stijging wijt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met name aan de prijsontwikkelingen van energie en woninghuur.

Plastic handgrepen multiverpakkingen frisdrank verdwijnen

Plastic handgrepen multiverpakkingen frisdrank verdwijnen

De plastic handgrepen van multiverpakkingen frisdrank en water in de supermarkt gaan verdwijnen. Albert Heijn, Jumbo, Coca-Cola in Nederland, en Vrumona hebben besloten om hier mee te stoppen.