Als bron van micro-plastics is een bord erger dan een mossel

18 april 2018

Wie mosselen eet, krijgt meer micro-plastic binnen via het huisstof rond zijn bord, dan van de schelpdiertjes zelf. Het is weer zo'n verrassend weetje in het almaar uitdijende angst-dossier rond micro-plastics.

Door Jennifer van der Steen - Foodlog

Dat schelpdieren de minuscule deeltjes kunststof in zich hebben is al langer bekend. Ook huisstof ligt onder het vergrootglas omdat we thuis omgeven worden door stukjes plastic die slijten van synthetische materialen in huis als speelgoed, meubels en kleding.

Onderzoekers van Heriot-Watt University in Edinburgh wilden nagaan in hoeverre dat plastic slijtsel ook in ons eten terechtkomt. Ze plaatsten huisstofvallen naast borden op tafel. Na een maaltijd van 20 minuten bleken de vallen tot 14 plasticdeeltjes te hebben gevangen. Een groot dinerbord zou omgerekend 114 deeltjes incasseren. Mosselen bevatten 2 deeltjes per exemplaar. De inname van de verdachte stukjes via huisstof ligt dus met alle waarschijnlijkheid veel hoger dan die via schelpdieren. We eten immers elke dag wel van een bord, maar lang niet altijd schelpdieren.

Niemand weet precies hoe slecht de deeltjes eigenlijk zijn, maar voorzichtigheid is geboden. Uit onderzoek van Wageningen Universiteit blijkt dat regenwormen van een overdosis minder groeien en minder diep graven.

*Foto: Microplastic, Oregon State University, Flickr

Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?