Alter’Native Food & Future Lab op SIAL Parijs

Sial 2018

Na een succesvolle start in 2016, organiseert de SIAL dit jaar wederom speciale beursruimtes voor opkomende sectoren:  Alter’Native Food & Future Lab.

Van 21 tot en met 25 oktober 2018 treft de internationale voedingsmiddelenbranche elkaar tijdens de SIAL in Parijs. Naast het aanbod van ruim 7.000 exposanten, ingedeeld per sector of per geografische regio, kunnen de 160.000 verwachte internationale bezoekers op de vakbeurs terecht voor het ontdekken van een compleet beursprogramma, zoals de innovatieprijzen, conferenties en rondetafelgesprekken.

De Alter’Native Food Sector, een beurs binnen de SIAL

De foodindustrie ondergaat veel ontwikkelingen, een belangrijk fenomeen waaraan ook de SIAL speciale aandacht besteedt. De nieuwe sector Alter’Native Food vormt een aparte beurs binnen de SIAL, een uniek trefpunt met verschillende evenementen voor deze sector. Het succes van de Alternative Food sector wordt met name gedreven door de aandacht voor de gezondheid en het plezier van eten. De vraag naar bijvoorbeeld producten op basis van plantaardige eiwitten (tarwe-eiwitten, soja, peulvruchten, etc) en ook de vraag naar producten met originele smaken en texturen, met aandacht voor welzijn, is enorm. Wereldwijd geeft een derde van de consumenten aan dat biologische ingrediënten grote invloed hebben op hun aankoopbeslissing (bron: Food 360° Kantar TNS).

Superfoods, clean label, landbouw 2.0, duurzame ontwikkeling, dierenwelzijn

Gedurende vijf beursdagen kunnen alle marktspelers uit distributie, restaurants en ook fabrikanten op dit forum terecht voor conferenties en rondetafelgespreken over innovaties en mogelijkheden van Alternative Food. Tweetalige rondleidingen worden georganiseerd naar alternatieve ingrediënten (door specialisten van NutriMarketing) en naar gezonde producten (door specialisten van Atlantic Santé). Enkele thema’s: Superfoods, clean label, landbouw 2.0, duurzame ontwikkeling of welzijn van dieren.

Future Lab, het laboratorium gericht op de toekomst van voedingsmiddelen

Al sinds de eerste beurseditie gaat de aandacht van de SIAL uit naar innovatie van voedingsmiddelen. Bijna 10% van alle innovaties wereldwijd worden gepresenteerd door SIAL exposanten. In 2018 vormt de SIAL Paris opnieuw het grootste laboratorium voor de foodindustrie, waar professionals duizenden nieuwe producten kunnen ontdekken. Het nieuwe evenement Future Lab gaat nog een stapje verder met de presentatie van met Europese start-ups, mondiale studies en belevingsruimtes voor een helder inzicht in de  toekomstige ontwikkelingen van de sector.

Het Future Lab van de SIAL wordt een samenwerking tussen drie verschillende evenementenruimtes. Het Food Lab van de SIAL behandelt thema’s die de kern vormen van onze voedselproblemen in een niet heel verre toekomst, zoals alternatieve eiwitten in het jaar 2030, digitale ondersteuning voor thuisgemaakte producten, de gevolgen van kunstmatige intelligentie op onze voedingsgewoonten. De beursruimte voor innovatieve Europese start-ups (SIAL Rising Start-up) staan ongeveer 50 nieuwe Europese ondernemingen met oplossingen voor toekomstige voedingsmiddelen. Deze start-ups zijn  geselecteerd vanwege hun durf en inventiviteit en kunnen hier, in samenwerking met het Europese universitaire netwerk, nieuwe producten, diensten en verpakkingen onder de aandacht brengen van ondernemers, investeerders, potentiële klanten en de media. En het derde onderdeel is het virtual reality lab.

De ruimte voor Virtual Reality is georganiseerd in samenwerking met Laval Virtual / EasyCom, en neemt bezoekers mee op een virtuele reis door de voedingsmiddelsector. Hier ontdekken bezoekers hoe deze technologie onze dagelijkse voeding gaat revolutioneren, in het restaurant, op het werk of thuis.

Lees ook
COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

Zomer 2021 startte de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en haar leden na gesprekken met de toenmalige Ministers van LNV en SZW, vakbonden en de dierenbescherming met het initiatief ‘Naar duurzame arbeid in de vleessector’.

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.

Nieuwe methode voor het extraheren van eiwitten uit plantaardige grondstoffen

Nieuwe methode voor het extraheren van eiwitten uit plantaardige grondstoffen

Het Israëlische bedrijf Gavan Technologies heeft een nieuwe methode ontwikkeld om eiwitten uit plantaardige grondstoffen te extraheren. De eiwitten behouden daarbij hun oorspronkelijke vorm en alle voedings- en functionele eigenschappen.