Ambachtelijke speciaalzaken tegen afschaffing dividentenbelasting

24 augustus 2018

Belangenorganisaties van speciaalzaken in groenten en fruit (ADN), vis (VNV), markthandel (CVAH) en bloemen en planten (VBW) trekken aan de bel over de negatieve effecten van de afschaffing van de dividendbelasting. Zij doen een beroep op de regering om af te zien van deze voorgenomen maatregel.

Afschaffing dividendbelasting

ADN, VNV, CVAH en VBW zijn samen goed voor ongeveer 20.000 verkooppunten in Nederland. Volgens deze organisaties betalen winkeliers en marktondernemers in groenten, zuivel, brood, vleeswaren, vis en kip, wild, gevogelte, bloemen en planten de rekening van de ongeveer 2 miljard kostende maatregel om dividendbelasting af te schaffen. Terwijl slechts enkele grote bedrijven met buitenlandse investeerders profiteren van deze maatregel.

Btw-verhoging

Door het afschaffen van de dividendbelasting gaat de btw op primaire levensbehoeften van zes naar negen procent. Dit is volgens de belangenorganisaties een verhoging van 50 procent, die de consument uiteindelijk betaalt. Ook heeft deze verhoging sterke maatschappelijke gevolgen. Gezonde producten worden extra belast, terwijl dit haaks op het stimuleren van gezonde voeding staat.

Negatieve gevolgen

De belangenorganisaties vrezen voor de negatieve gevolgen voor en het voortbestaan van de speciaalzaken. Als deze verdwijnen betekent dit een daling van de werkgelegenheid en inkrimping van het voorzieningenniveau. Bovendien bestaat er de mogelijkheid dat de kosten van de afschaffing van de dividendbelasting verder kunnen oplopen. De belangenorganisaties zijn bang dat hierdoor nog meer maatregelen de speciaalzaken zullen treffen.

Daarom hebben ADN, VNV, CVAH en VBW de handen ineen geslagen en vragen de regering om af te zien van de voorgenomen afschaffing dividendbelasting en de btw-verhoging. De organisaties doen ook een beroep op de leden van de Eerste en Tweede Kamer om de speciaalzaken niet de dupe te laten worden van deze onnodige maatregelen.

Onderzoek VBW

De directe aanleiding voor deze actie is een onderzoek van VBW naar de gevolgen van de btw-verhoging. Volgens het onderzoek leidt dit tot een omzetverlies van 52,4 miljoen euro, ruim 6 procent van de totaalomzet in bloemen en planten. Voor de werkgelegenheid betekent dit een verlies van 415 banen, ongeveer 5 procent van de werkgelegenheid in deze branche. Daarnaast komt ongeveer 15 procent van de bloemisten in de economische gevarenzone en moet naar verwachting stoppen. De extra BTW-inkomsten leveren ongeveer 21 miljoen euro op.

In omringende landen, zoals Spanje en Frankrijk, hadden de btw-verhogingen negatieven effecten op de verkoop van bloemen en planten. De onderzoekers hebben dit meegenomen in hun onderzoek.

*Foto: G. Lanting, Weekmarkt Grote Markt Breda, Wikimedia

Altijd op de hoogte blijven?