Amerikaans huishouden gooit een derde van het voedsel weg

appels-voedselverspilling

Een Amerikaans huishouden gooit gemiddeld een derde van het voedsel ongegeten in de vuilnisbak. Economen schatten de waarde van dit verspilde voedsel op $240 miljard per jaar. Dat kost de bijna 128,6 miljoen Amerikaanse huishoudens ongeveer $1.866 per jaar.

Hoe hoger het inkomen, hoe meer voedsel een huishouden verspild. Dat geldt ook voor huishoudens met gezondere eetgewoontes. Die eten meer bederfelijke, verse producten. Groente en fruit belanden wat sneller in de afvalbak dan een diepvriespizza.

Wie boodschappenlijstjes maakt, verder reist naar de supermarkt en een groot huishoudens verspilt minder voedsel. Bij meerpersoonshuishoudens is de kans groter dat restjes nog opgegeten worden en die hele bloemkool wel in 1 keer opgaat.

Voor de studie gebruikten wetenschappers van de Universiteit van Landbouwwetenschappen Penn State voedselaankoopgegevens van huishoudens die deelnemen aan de National Household Food Acquisition and Purchase Survey (FoodAPS) van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Deze ‘input’ vergeleken ze met de ‘output’; de berekende metabole energiebehoefte van de deelnemende huishoudens voor behoudt lichaamsgewicht. Hiermee zou het de eerste studie zijn die voedselverspilling voor individuele huishoudens identificeerde en analyseerde, aldus professor landbouweconomie Edward Jaenicke

Foodlog

Lees ook
Albert Heijns Instock gaat zelfstandig verder

Albert Heijns Instock gaat zelfstandig verder

Het initiatief Instock van vier medewerkers van Albert Heijn, dat voedselverspilling op de kaart zet, gaat zelfstandig verder. De onderneming die vierenhalf jaar geleden begon met een pop-up restaurant waar werd gekookt met ‘afdankertjes’ is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle organisatie met drie volwaardige restaurants en een aantal...

EFSA publiceert versimpeld voedselveiligheidssysteem voor voedseldonatie

EFSA publiceert versimpeld voedselveiligheidssysteem voor voedseldonatie

De Europese autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een nieuw, versimpeld managementsysteem voor voedselveiligheid ontwikkeld, met oog op voedseldonatie. Het terugdringen van voedselverspilling staat bij veel overheden en organisaties hoog op de agenda. Voedseldonatie neemt langzaam toe, zowel aan voedselbanken als aan andere organisaties die...

De Verspillingsfabriek krijgt Duurzame Dinsdag Prijs

De Verspillingsfabriek krijgt Duurzame Dinsdag Prijs

De Verspillingsfabriek won 4 september in Den Haag de Duurzame Dinsdag Prijs. De Duurzame Dinsdag Prijs is een sectoroverschrijdende prijs voor ideeën die betrekking hebben op een combinatie van de thema's: voedsel, mobiliteit, energie, techniek, sociale innovatie, groen of circulaire economie. Juryvoorzitter Maurits Groen: “De Verspillingsfabriek laat...