Amerikaans importvoedsel voldoet niet aan de wet

Amerikaanse importproducten

Geïmporteerde Amerikaanse levensmiddelen voldoen vrijwel nooit aan de geldende wet- en regelgeving in de Europese Unie. Dit blijkt uit onderzoek van Foodwatch. De voedselwaakhond kocht 86 Amerikaanse importproducten bij verschillende winkels waaronder Albert Heijn, Jumbo en Jamin. Geen enkel van de onderzochte producten voldeed volledig aan de wet.

Het onderzoek

In de onderzochte producten kwam Foodwatch een verboden ingrediënt tegen, de verplichte waarschuwing voor allergenen ontbrak vaak en op de meeste producten stond niet de verplichte voedingsinformatie. Verboden ingrediënten kunnen een gevaar zijn voor de gezondheid en het ontbreken van een waarschuwing voor allergenen zelfs levensbedreigend. Foodwatch roept de betrokken partijen op tot actie.

De reden voor het onderzoek waren eerdere incidenten met Amerikaanse importproducten. Zo trof Foodwatch een verboden emulgator aan in Mountain Dew frisdranken en verboden chemisch gebleekt meel in Amerikaanse koekjes, pasta en bakproducten. In al deze gevallen ging het om producten die gemaakt waren voor de Amerikaanse markt maar die door een importeur naar Nederland waren gehaald en vervolgens zijn doorverkocht aan winkels en supermarkten.

Etiketten

Binnen de Europese Unie zijn er verschillende wetten en regels die toezien op correcte en begrijpelijke productinformatie en consumenten beschermen tegen mogelijk schadelijke ingrediënten. In de Verenigde Staten gelden andere regels, die vaak minder streng zijn. Zodra producten van de ene markt op de andere markt worden verkocht kan dat tot problemen leiden. Etiketten moeten vervangen worden. In vrijwel alle gevallen wordt volstaan met een sticker met Nederlandse basisinformatie. Daarbij gaat veel mis. Ingrediënten staan niet correct vermeld, lettertypes zijn te klein of onleesbaar.

Foodwatch deelde de belangrijkste resultaten van dit onderzoek met de betrokken importeurs, supermarkten en de NVWA. De voedselwaakhond roept hen op om actie te ondernemen tegen deze misstanden en kritischer te zijn op importproducten om consumenten adequaat te beschermen en voor te lichten.

Lees ook:

         

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voedertarwe geschikt voor menselijke consumptie

Voedertarwe geschikt voor menselijke consumptie

Tarwe die als veevoer wordt geclassificeerd, is ook goed bruikbaar in verschillende toepassingen voor menselijke consumptie, blijkt uit onderzoek van Low Food en Flevo Campus. Drie innovatieve voedselproducenten, Tortilleria Taiyari, Boonzaak en Mothers Kitchen Almere, onderzochten onder leiding van onderzoeker Elzelinde van Doleweerd verschillende...

Foodwatch: ‘Meer transparantie nodig bij krimpflatie voedingsmiddelen’

Foodwatch: ‘Meer transparantie nodig bij krimpflatie voedingsmiddelen’

Consumentenorganisatie Foodwatch is een nieuwe actie gestart waarin wordt geëist dat voedselproducenten en supermarkten duidelijker op de verpakking moeten communiceren wanneer een levensmiddel qua inhoud minder is geworden. In de uitzending van consumentenprogramma Radar van maandag 27 februari gaf de voedselwaakhond tekst en uitleg over het actuele...

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Er zitten te veel pesticiden in fruit dat populair is bij kinderen, zoals mandarijnen en sinaasappelen. Dat concludeert Foodwatch na een analyse van de residu-cijfers van groente en fruit van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).