'Angst bemoeilijkt aanpak oneerlijke handel'

DEN HAAG - De angstfactor vormt in Nederland een belangrijke beperking voor de effectiviteit van de aanpak van oneerlijke handelspraktijken op grond van het burgerlijk recht. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamp wijst erop dat benadeelden terughoudend zijn met klagen uit angst voor verstoring van de zakelijke relatie. Daardoor zijn harde cijfers over de omvang van oneerlijke handelspraktijken niet beschikbaar. Brancheverenigingen zouden daarom kunnen overwegen anoniem klagen in individuele gevallen toe te staan.

Groenboek

De minister schrijft de brief als kabinetsreactie op het 'Groenboek inzake oneerlijke handelspraktijken in de food- en non-food toeleveringsketen tussen ondernemingen in Europa', een rapport van de Europese Commissie. De Commissie heeft in 2010 een start gemaakt met zelfregulering door het instellen van het High Level Forum for a Better Functioning Food Supply Chain. Een werkgroep daarvan heeft Principles of Good Practice opgesteld.

Het kabinet geeft de voorkeur aan zelfregulering op Europees niveau maar wil, nu die er nog niet is, verdergaan op de ingeslagen weg naar zelfregulering op nationaal niveau.

Lees ook:

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren