Annechien ten Have ontvangt koninklijke onderscheiding

Annechien ten Have

Varkenshouder, akkerbouwer en biogasboer Annechien ten Have is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, voor haar inspanningen in de agrofood-sector.

De boerin uit Beerta was van 1995 tot 2012 actief binnen de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO), eerst als lid van het bestuur van de noordelijke vakgroep varkenshouderij en vanaf 2005 als voorzitter van de landelijke vakgroep varkenshouderij LTO Nederland. Ook was ze in die periode vicevoorzitter van het Productschap voor Vee en Vlees van ketenorganisatie IKB, voorzitter van het Centraal Bureau voor de Slachtveeverzekering en bestuurslid van de Gezondheidsdienst voor dieren.

Ze is momenteel onder meer voorzitter van Nuffield Nederland en bestuurslid van Nuffield International, dat zich onder meer inzet om agrariërs te scholen, raadslid van de Raad voor Dierenaangelegenheden, en lid van de EU-expertgroep die zoekt naar alternatieven voor chirurgische castratie van varkens.

Mede vanwege haar inzet om maatschappij en veehouderij met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld door samen te werken met de Dierenbescherming en deel te nemen aan het publieke debat over de dierlijke sector in Nederland en Europa, ontving ze deze onderscheiding.

In de afgelopen jaren ontwikkelde de familie ten Have de ‘dartelstal’, een stalconcept waarin vleesvarkens meer ruimte hebben met buitenuitloop, op stro kunnen liggen en hierin kunnen wroeten. Dit gebeurde in combinatie met de lancering van het eigen vleesmerk Hamletz, een vleesvarkensconcept gericht op de kringloop binnen het eigen bedrijf. Het gecombineerde concept ontving twee sterren van de Dierenbescherming.

Dirk Bruins, algemeen voorzitter van LTO Noord, vindt de onderscheiding zeer verdiend: “Annechien ten Have is iemand die staat voor de belangen van de agrarische sector, en zoekt daarbij voortdurend de verbinding. Opvallend is dat ze altijd kijkt naar de bijdrage die ze daar zelf aan kan leveren.”

Thema's
Lees ook
LTO: Nederlanders overschatten voedseluitgaven

LTO: Nederlanders overschatten voedseluitgaven

Uit nieuw onderzoek in opdracht van LTO blijkt dat de gemiddelde Nederlander denkt zo’n 24% van zijn inkomen uit voedsel uitgeeft. Uit onderzoek van het CBS bleek dat dat in 2018 slechts 8% was.

LTO en NAJK stoppen met overleg voermaatregelen

LTO en NAJK stoppen met overleg voermaatregelen

De LTO en NAJK staken de gesprekken met het ministerie van LNV over de voerspoormaatregelen. Zij noemen het gesprek zinloos zolang de berekeningen van het PBL niet bekend zijn. Verder voelen de organisaties dat het ministerie het alternatieve plan niet serieus neemt.

Een alcoholvrij biertje met afwasmiddel en benzine toe

Een alcoholvrij biertje met afwasmiddel en benzine toe

Brouwer AB InBev en Ecover maken samen een afwasproduct uit de restalcohol van alcoholvrij bier. Het innovatieve Too Good to Waste-afwasmiddel bestaat voor minstens een kwart uit restalcohol en zit in een 100% gerecyclede fles.