Antibacteriële verpakking remt ziekmakers
Plastic verpakkingen met Sanipolymeren gaan de groei van micro-organismen en bacteriën als E. coli., Listeria en Salmonella tegen. Zo blijven voedingsmiddelen langer houdbaar. De VerpakkingsSpecial heeft een interview met Michaël van der Jagt van Parx Plastics dat deze Sanipolymeren op de markt brengt.
Het Rotterdamse Parx Plastics maakt voor de verpakking gebruik van sporenelement zink, “niet te verwarren met het metaal zink”, aldus Van der Jagt. Daarvan is al langer bekend dat het invloed heeft op bacteriegroei en hygiëne. “Denk maar aan zinkzalf op de babybilletjes. Wij passen het op een nieuwe manier toe.”
Minder bacteriën
Hoe het werkt, wordt uit de doeken gedaan in de VerpakkingsSpecial. Uit onderzoek van de universiteit van Ferrara blijkt dat op het oppervlak van een verpakking met Sanipolymeren, na 24 uur 93 tot 97 procent minder bacteriën zitten dan op een vergelijkbare gangbare verpakking
Toepassingen
De gebruikte techniek is bij voedingsmiddelen (vlees, kaas, vis) het best toe te passen in de verpakking, omdat de kans op contaminatie daar het grootst is. Maar het werkt ook voor transportbanden, snijplanken en wellicht ook voor vloeren en wanden in hygiënische omgevingen.
Belangstelling
Van der Jagt geeft aan over belangstelling niet te klagen te hebben. "In Nederland van fabrikanten én retailers, maar eveneens international, bij food- en non-foodbedrijven. En daar zitten heel grote jongens bij."
Kosten
De kosten zijn afhankelijk van het gebruikte concentraat en de schaalgrootte. "Als kan worden opgeschaald, wordt het vanzelf goedkoper."
Lees over de werking en verdere toepassingen in de VerpakkingsSpecial. Deze special ontvangen abonnees van EVMI vandaag als extra bij hun vakblad in de bus.
Lees ook:
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Peeze start praktijktest herbruikbare koffieverpakkingen
Koffiebranderij Peeze start samen met Koninklijke Burgers’ Zoo en verzekeraar Unigarant een praktijktest met herbruikbare koffieverpakkingen: een afwasbare verpakking die na reiniging opnieuw ingezet kan worden.
TOP ontwikkelt conserveringsprocessen voor vlees en vleesvervangers zonder nitriet
De technologen van het Wageningse bedrijf TOP bv hebben een nieuwe technologie ontwikkeld dat vlees, vleesvervangers en hybride producten beschermt tegen de ‘botulismebacterie’ Clostridium botulinum, zonder dat daarvoor de reguliere nitraat- en nitrietapplicaties nodig zijn.
Aandacht voor verpakkingsinnovaties Gouden Noot tijdens Empack 2023
Verpakkingsbeurs Empack zet tijdens de twintigste editie op 5 en 6 april 2023 de innovaties van de winnaars van de Gouden Noot in de schijnwerpers. Het is het debuut van de Gouden Noot op Empack.