Anuga FoodTec: geef nieuwe waarde aan restproducten

AnugaFoodTec

Duurzaamheid en milieu spelen een belangrijke rol in de hedendaagse voedingsindustrie. Voedselproducenten willen zo efficiënt mogelijk werken en zoeken naar nieuwe mogelijkheden om het voedselafval opnieuw te gebruiken. De vakbeurs AnugaFoodTec besteedt aandacht aan het hergebruiken en/of 'upcyclen' van reststromen.

De reststromen zijn een enorm potentieel voor voedselproducten. Uit de biomassa die overblijft na het verwerken van plantaardige en dierlijke producten kunnen met de juiste apparatuur en methodes grondstoffen worden gehaald. Deze kan de voedselproducent weer gebruiken voor nieuwe voedselproducten. Een duurzame en ecologische manier van produceren.

Een goed voorbeeld hiervan is wei. Dit is een vloeistof die overblijft bij kaasbereiding. Dit afvalproduct heeft zich ontwikkeld tot superfood. Wei bevat veel proteïne, vitamines en mineralen. Het wordt onder andere gebruikt in pudding, frisdrank, smoothies en babyvoeding. Een ander voorbeeld is pectine. Tijdens de productie van appelsap kan pectine uit de afvalstoffen worden gehaald. Op de beurs tonen exposanten allerlei machines en methodes waarmee deze grondstoffen gewonnen kunnen worden.

Het recyclen van restproducten heeft een vaste plaats gekregen in het industriële productieproces van voeding. Exposanten op Anuga tonen apparatuur en innovatieve methodes waarmee waarde gecreeerd kan worden uit de reststromen. Al deze machines kunnen zo in het bestaande productieproces geïntegreerd worden.

De stijgende prijzen voor ruwe grondstoffen en een groeiend ecologisch proces maken een efficiënt gebruik van de natuurlijke bronnen noodzakelijk. De conferentie 'Resource efficiency - challenges and opportunities' op de openingsdag van Anuga gaat hier op in. Ook is er op 22 maart een forum over het 'upcyclen' en het gebruik van reststromen.

Anuga FoodTec 2018 vindt plaats van 20 tot en met 23 maart in Keulen (Duitsland).

Lees ook
AB InBev maakt zoute snacks van reststroom

AB InBev maakt zoute snacks van reststroom

Bierbrouwer AB InBev gaat zijn graanresten verwaarden door er zoute snacks van te maken. De Amerikaanse startup Protes gaat hierbij helpen. De graanchips zullen vanaf begin 2020 verkrijgbaar zijn. In de samenwerking met AB InBev wordt het draf, het graanafval van de bierproductie, verwerkt tot gezonde hartige snacks. Dit graanafval wordt normaal gesproken...

RePETitive Packaging maakt compleet recyclebare drinkverpakking

RePETitive Packaging maakt compleet recyclebare drinkverpakking

Veel drinkpakjes en de zakjes van bijvoorbeeld Capri Sun zijn, door het laagje aluminium aan de binnenkant, slecht te recyclen. Het consortium RePETitive Packaging is bezig met de realisatie van een nieuw soort drinkverpakking. De herbruikbare pouch bestaat uit alleen PET, en is dus makkelijk te recyclen. Onder de naam RePETitive Packaging heeft Searious...

Darmbacterie ontdekt die onverteerbare vezels helpt verteren

Darmbacterie ontdekt die onverteerbare vezels helpt verteren

Nieuw-Zeelandse wetenschappers ontdekten de eerste darmbacterie die zich gespecialiseerd heeft in het afbreken van de onverteerbare voedingsvezel pectine. Het onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde ISME Journal van Nature. Vezels spelen een belangrijke rol in onze spijsvertering, maar veel plantenvezels zijn moeilijk verteerbaar....