App Voedingscentrum wijst de weg in etiketinformatie

Voor consumenten is het een hele opgave om een gezonde keus te maken uit het enorme aanbod aan levensmiddelen. Het Voedingscentrum heeft daarom de de nieuwe EtiketWijzerapp gemaakt. De app leest de etiketinformatie, waardoor de consument meteen ziet welke allergenen en hoeveel zout, suiker of vet in een product zitten en of het product past in de Schijf van Vijf. Ook kun je producten van verschillende merken met elkaar vergelijken.

App Voedingscentrum

De EtiketWijzer-app is ontwikkeld op verzoek van het Ministerie van VWS. Bijna alle bedrijven die bij GS1 zijn aangesloten, stellen hun data beschikbaar. Op het moment dat een fabrikant iets verandert in de etiketinformatie, verandert die informatie ook meteen in GS1 Data Source. Meedoen aan de app van het Voedingscentrum is voor een bedrijf een heel belangrijke kans om transparant te zijn over de samenstelling van hun producten.

Interview Gerda Feunekes

In een interview vergelijkt Gerda Feunekes van het Voedingscentrum vergelijkt hun app met andere. "Er zijn inderdaad al andere apps, maar die zijn niet zo veelzijdig als deze. Met deze app kun je op gezondheidsaspecten een vergelijking maken tussen dezelfde producten van verschillende merken. Ook kun je zien of een product in de Schijf van Vijf past en wat een gezonder alternatief is."

Pilot

Er loopt nu een pilot met de app. Feunekes: "Op dit moment loopt er een pilot en worden er nog allerlei technische onvolkomenheden opgelost. Ook zitten nog niet alle data er in. Pas als de meeste data erin zitten, kunnen we de app lanceren. Ik verwacht dat dat in het najaar zal zijn. We zijn al op de goede weg, want intussen laat onderzoek onder consumenten en professionals zien dat zij de testversie van de app goed waarderen, met gemiddeld een rapportcijfer 7,7.”

Lees ook:

   

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Voor de bereiding van kip wast meer dan een kwart van de Nederlanders het rauwe vlees eerst onder de kraan. Dat is geen goed idee blijkt uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum. Hierdoor kunnen bacteriën op de kip zich juist door de keuken verspreiden.

WUR en FarmersDirect Coffee lanceren CO2-calculator die klimaatafdruk koffie berekent

WUR en FarmersDirect Coffee lanceren CO2-calculator die klimaatafdruk koffie berekent

Koffiebedrijf FarmersDirect Coffee ontwikkelt in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) de eerste CO2-calculator die de klimaatafdruk van de koffieketen specifieert. De calculator combineert de CO2-impact voor elk onderdeel van de keten en maakt zo inzichtelijk hoe duurzaam de koffie is geproduceerd.

Chefkok ontwikkelt app voor mensen met smaakverlies

Chefkok ontwikkelt app voor mensen met smaakverlies

Chefkok Michael van ’t Hoff lanceert de app Smaakpupil, een methode voor mensen die last hebben van smaakverlies. Via deze app krijgen zij advies over het toevoegen van smaakmakers aan de maaltijd, die helpen bij verbetering van de smaakprikkels en eetlust.