App Voedingscentrum wijst de weg in etiketinformatie

Voedingscentrum

Voor consumenten is het een hele opgave om een gezonde keus te maken uit het enorme aanbod aan levensmiddelen. Het Voedingscentrum heeft daarom de de nieuwe EtiketWijzerapp gemaakt. De app leest de etiketinformatie, waardoor de consument meteen ziet welke allergenen en hoeveel zout, suiker of vet in een product zitten en of het product past in de Schijf van Vijf. Ook kun je producten van verschillende merken met elkaar vergelijken.

App Voedingscentrum

De EtiketWijzer-app is ontwikkeld op verzoek van het Ministerie van VWS. Bijna alle bedrijven die bij GS1 zijn aangesloten, stellen hun data beschikbaar. Op het moment dat een fabrikant iets verandert in de etiketinformatie, verandert die informatie ook meteen in GS1 Data Source. Meedoen aan de app van het Voedingscentrum is voor een bedrijf een heel belangrijke kans om transparant te zijn over de samenstelling van hun producten.

Interview Gerda Feunekes

In een interview vergelijkt Gerda Feunekes van het Voedingscentrum vergelijkt hun app met andere. "Er zijn inderdaad al andere apps, maar die zijn niet zo veelzijdig als deze. Met deze app kun je op gezondheidsaspecten een vergelijking maken tussen dezelfde producten van verschillende merken. Ook kun je zien of een product in de Schijf van Vijf past en wat een gezonder alternatief is."

Pilot

Er loopt nu een pilot met de app. Feunekes: "Op dit moment loopt er een pilot en worden er nog allerlei technische onvolkomenheden opgelost. Ook zitten nog niet alle data er in. Pas als de meeste data erin zitten, kunnen we de app lanceren. Ik verwacht dat dat in het najaar zal zijn. We zijn al op de goede weg, want intussen laat onderzoek onder consumenten en professionals zien dat zij de testversie van de app goed waarderen, met gemiddeld een rapportcijfer 7,7.”

Lees ook:

   
Lees ook
Voedingscentrum: Nederlanders passen eetgewoonten niet aan tijdens coronacrisis

Voedingscentrum: Nederlanders passen eetgewoonten niet aan tijdens coronacrisis

Vanwege de coronamaatregelen zitten veel Nederlanders thuis. Heeft dit gevolgen voor het eetpatroon? Het Voedingscentrum liet daarom een onderzoek uitvoeren. Hieruit blijkt dat er slechts kleine veranderingen zijn in het koop-, kook- en eetgedrag.

Interview: van Unilever naar Voedingscentrum

Interview: van Unilever naar Voedingscentrum

Mensen informeren over en aanzetten tot de keuze voor gezonde en duurzame voeding. Dat is het doel van het Voedingscentrum. Directeur Gerda Feunekes, opgeleid als voedingswetenschapper, houdt zich al jaren bezig met het onderwerp. Hoe zijn mensen te verleiden tot de keuze voor gezonde en duurzame voeding? En welke invloed heeft de omgeving daarbij? Voor...

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceerde vorige week het platform ‘Zeker Gezond’. Het bestaat uit een app en website die, naast duizend recepten, ook informatie bevatten over gezonde voeding. De ontwikkelingskosten, €550.000, leiden tot ophef in het Vlaams Parlement, schrijft De Tijd.Het platform moet een alternatief zijn...