App Voedingscentrum wijst de weg in etiketinformatie

Voedingscentrum

Voor consumenten is het een hele opgave om een gezonde keus te maken uit het enorme aanbod aan levensmiddelen. Het Voedingscentrum heeft daarom de de nieuwe EtiketWijzerapp gemaakt. De app leest de etiketinformatie, waardoor de consument meteen ziet welke allergenen en hoeveel zout, suiker of vet in een product zitten en of het product past in de Schijf van Vijf. Ook kun je producten van verschillende merken met elkaar vergelijken.

App Voedingscentrum

De EtiketWijzer-app is ontwikkeld op verzoek van het Ministerie van VWS. Bijna alle bedrijven die bij GS1 zijn aangesloten, stellen hun data beschikbaar. Op het moment dat een fabrikant iets verandert in de etiketinformatie, verandert die informatie ook meteen in GS1 Data Source. Meedoen aan de app van het Voedingscentrum is voor een bedrijf een heel belangrijke kans om transparant te zijn over de samenstelling van hun producten.

Interview Gerda Feunekes

In een interview vergelijkt Gerda Feunekes van het Voedingscentrum vergelijkt hun app met andere. "Er zijn inderdaad al andere apps, maar die zijn niet zo veelzijdig als deze. Met deze app kun je op gezondheidsaspecten een vergelijking maken tussen dezelfde producten van verschillende merken. Ook kun je zien of een product in de Schijf van Vijf past en wat een gezonder alternatief is."

Pilot

Er loopt nu een pilot met de app. Feunekes: "Op dit moment loopt er een pilot en worden er nog allerlei technische onvolkomenheden opgelost. Ook zitten nog niet alle data er in. Pas als de meeste data erin zitten, kunnen we de app lanceren. Ik verwacht dat dat in het najaar zal zijn. We zijn al op de goede weg, want intussen laat onderzoek onder consumenten en professionals zien dat zij de testversie van de app goed waarderen, met gemiddeld een rapportcijfer 7,7.”

Lees ook:

   
Lees ook
WUR: Too Good To Go is effectief instrument tegen voedselverspilling

WUR: Too Good To Go is effectief instrument tegen voedselverspilling

Met de app Too Good To Go kunnen consumenten een Magic Box kopen. Deze is gevuld met voedingsmiddelen die de winkelier anders weggooit. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat de kopers ongeveer 90 procent van de inhoud van deze box consumeren.

Nieuwe app Foodned combineert data van alle foodbedrijven

Nieuwe app Foodned combineert data van alle foodbedrijven

Een rugzakkoerier bezorgt je bestelde maaltijd. De supermarkt helpt je met persoonlijk voedingsadvies. In de bedrijfskantine haal je snel een broodje. “Voeding draait vooral om gemak, waardoor we de regie over ons eten bij bedrijven leggen”, zegt Raymond Schneider, oprichter en mede-eigenaar van Foodned.

BEUC aan Europese Commissie: bescherm consumenten tegen acrylamide

BEUC aan Europese Commissie: bescherm consumenten tegen acrylamide

Tien consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Consumentenbond, hebben onderzocht hoeveel acrylamide er in ons eten zit. Te veel, concluderen ze. De overkoepelende consumentenorganisatie BEUC adviseert bindende maxima en meer duidelijkheid naar consumenten. In de herfst van 2018 hebben tien consumentenorganisaties, verspreid over Europa, producten...