Argentijnse wijnmaker laat wijn rijpen op bodem Atlantische Oceaan

Onderwaterwijn_screenshot youtube

Foto: Screenshot YouTube

De Argentijnse wijnmakers Wapisa hebben hun wijn laten rijpen op de bodem van de oceaan. September 2019 plaatsten ze de eerste lading op verschillende dieptes op de oceaanbodem. Negen maanden later haalden duikers deze weer naar boven. Het verblijf op de oceaanbodem had een positief effect op de wijnsmaak.

Onder water zouden wijnen sneller rijpen. Patricia Ortiz van Wapisa vertelt dat de wijnmakers wilden onderzoeken of een paar maanden op de oceaanbodem meer maturiteit kon geven aan de jonge wijnen van Wapisa. Daarom plaatsten ze september 2019 1500 magnums Malbec uit 2017 in kooien op verschillende dieptes tussen de 20 en 50 voet in de oceaan. 

Na een verblijf van negen maanden op de oceaanbodem haalden duikers de wijnen weer naar boven. Er werd een blinde proeverij georganiseerd met de wijnen uit de oceaan en de wijnen die gewoon in de kelders hadden gelegen. Hieruit bleek dat het onderwaterverblijf een positief effect had op de smaak van de wijn. De smaak was ronder, eleganter en met meer verse fruittonen.

Wapisa is onderdeel van het Argentijnse wijnhuis Bodega Tapiz. De wijngaarden van Wapisa liggenbij de Rio Negro in Pantagonië.

Bron: Food & Wine

Lees ook
Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.

Christie’s veilt ruimtewijn

Christie’s veilt ruimtewijn

Bij veilinghuis Christie’s is een bijzondere fles wijn te koop. De wijn is namelijk in de ruimte gerijpt.

Van tijdelijk reukverlies ga je niet anders eten

Van tijdelijk reukverlies ga je niet anders eten

Elbrich Postma, die op 15 januari promoveert aan de Wageningen University & Research (WUR), zocht uit of je eetpatroon verandert als je je reuk- en smaakvermogen verliest. Dit kan onder meer gebeuren als je Covid-19 oploopt.