‘Arseen in rijstwafels onder limiet’

5 april 2016

Het arseengehalte van in Nederland verkochte rijstwafels ligt onder de wettelijke limiet die sinds 1 januari 2016 geldt. Bij onderzoek van de NVWA in het najaar van 2015 voldeden 36 monsters. Bij één monster lag het arseengehalte boven de wettelijke limiet. Dit product is daarna niet meer aangetroffen.

Aanleiding voor het NVWA-onderzoek was een Zweeds onderzoek waarbij geconcludeerd werd dt rijst en rijstproducten, waaronder rijstdranken en rijstwafels, relatief veel arseen kunnen bevatten. Er kwam vervolgens veel media-aandacht voor en ook hadden veel consumenten vragen.

Actueel inzicht

De NVWA wilde met het onderzoek een actueel inzicht krijgen in de arseengehaltes van rijswafels die in Nederland verkocht worden.

Afgelopen najaar heeft de NVWA 37 verpakkingen (32 verschillende merken en smaken) gekocht in diverse winkels in Nederland. Vervolgens werd in deze monsters het totaalgehalte arseen gemeten.

Vanaf 1 januari 2016 geldt een Europese maximum limiet (ML) voor anorganisch arseen van 0,3 mg/kg.

Onder wettelijke limiet

Het gemiddeld gevonden gehalte in de gekochte monsters lag lager dan deze ML. Eén monster lag boven dit gehalte, met een waarde van 0,65 tot 0,7 mg/kg. Toen de NVWA ging kijken in de winkel waar het gekocht was, werd het product niet meer aangetroffen. In de winkel werd wel een vergelijkbaar product van hetzelfde merk gevonden, maar het arseengehalte daarin voldeed wel aan de ML.

Rijst neemt arseen op

Arseen zit van nature in gesteenten en sedimenten en spoelt ook in het grondwater. Bij teelt van rijst staan rijstvelden voortdurend onder water. Rijst neemt arseen uit de grond en het water goed op.

Arseen kan bij hogere concentraties schadelijk zijn voor de gezondheid.

Niet elke dag

Op basis van het Zweedse onderzoek bevelen Zweedse autoriteiten aan om niet iedere dag rijst of rijstwafels te consumeren. Ook de Duitse autoriteiten hebben een dergelijk advies.

EFSA heeft geconcludeerd dat risico’s door de inname van arseen via voeding en drinkwater bij sommige groepen consumenten niet uitgesloten kunnen worden. Dit is vooral bij bepaalde etnische groepen en kinderen onder de drie jaar het geval.

Het Voedingscentrum adviseert in het algemeen om gevarieerd te eten en om niet elke dag rijst of rijstproducten aan kinderen te geven.

De NVWA zal ook in 2016 het arseengehalte in rijstwafels meten.

Lees ook:

Opnieuw veel Listeria-meldingen in RASFF (9 februari 2016)

RASFF: meer meldingen over Listeria (10 februari 2015) (Premium)

Altijd op de hoogte blijven?