ASC- en MSC-certificering voor Veramaris

Veramaris_persbericht MSC

Foto: Veramaris

Veramaris produceert Omega-3-olie voor visvoer uit microalgen. Het Nederlandse biotechnologiebedrijf haalt als eerste producent ter wereld de gezamenlijke Aquaculture Stewardship Council (ASC) en Marine Stewardship Council (MSC) certificering voor duurzame zeewierproductie voor visvoer.

Meestal halen producenten de Omega-3-olie voor visvoer uit wilde vissoorten. Veramaris doet dit niet. Het bedrijf gebruikt microalgen, die van nature Omega-3-olie produceren. Veramaris' microalgae-afgeleide olie bevat twee vormen van Omega-3 (EPA & DHA) en wordt gebruikt als aanvulling op visvoer voor de kweekvisindustrie en huisdiervoeding. Veramaris kan 15 procent van de wereldwijde Omega-3 olie voor zalmkwekerijen leveren. Hiermee heeft de aquacultuursector een aanvullende bron van duurzame Omega-3 olie. 

Gekweekte vis

Gekweekte vis is volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) essentieel om aan de toenemende wereldwijde vraag naar eiwitten te voldoen. Daarnaast herstelt kweekvis de gezondheid van onze oceanen. Om aan de groeiende vraag naar gekweekte vis en duurzaam voer te kunnen voldoen, moeten kwekerijen goed worden beheerd en verantwoord voer gebruiken. Dit is een vereiste voor kwekerijen die gecertificeerd willen worden volgens de ASC-norm voor verantwoorde aquacultuur. 

Patricia Bianchi, ASC-MSC Seaweed Account Manager: "De duurzame en verantwoorde productie van Omega-3 uit algen zal helpen om deze druk op de wilde bestanden enigszins te verlichten en het risico op overbevissing te verminderen".

Veramaris

De certificering van Veramaris is een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf. Karim Kurmaly, CEO van Veramaris: "We zetten ons in om samen te werken met partners in de keten om transparante en duurzame oplossingen te bieden aan de industrie die resulteren in gezonde vis, gezond voedsel en gezonde oceanen voor de komende generaties".

Voor de ASC-MSC-certificering moest Veramaris voldoen aan de eisen van de Seaweed Standard. Deze standaard geldt voor zowel de wilde als de gekweekte zeewierproductie, waarbij duurzame zeewierproductie wordt erkend en een benchmark voor verbetering is.

Audit

Voor de certificering doorliep Veramaris een rigoureus auditproces, uitgevoerd door de onafhankelijke certificeerder SAI Global. De certificeerder controleerde gegevens, voerde metingen uit en interviewde stakeholders. Er werd daarbij onder andere gekeken naar verantwoord energiegebruik, minimale impact op de biodiversiteit, eerlijke behandeling en betaling van alle medewerkers. 

Lees ook
Brood op basis van zilte micro-algen

Brood op basis van zilte micro-algen

Algae-Holland ontwikkelde samen met de afdeling Levensmiddelentechnologie van de HAS-Den Bosch het nieuwe Algrain concept. Gezond donker meergranenbrood op basis van zilte micro-algen. Het bedrijf wil dit concept nu bij bakkers en consumenten introduceren. Algrain levert een gezond donker meergranenbrood op basis van zilte micro-algen. Deze basis geeft...

Rapport 'Stand in Water 2020' laat zien: Nederlandse visserij wordt duurzamer

Rapport 'Stand in Water 2020' laat zien: Nederlandse visserij wordt duurzamer

Circa 80% van de Nederlandse visserij neemt deel in het MSC-programma voor duurzame visvangst. En eenmaal erkend door het MSC-keurmerk, blijven visserijen werken aan verdere verduurzaming. Dat blijkt uit het rapport “Stand in het Water 2020” waarin een analyse is gedaan van alle 125 beoordelingen en controles die de afgelopen 15 jaar zijn uitgevoerd...

Onduidelijkheden rondom vissenwelzijn

Onduidelijkheden rondom vissenwelzijn

Supermarkten, visserij- en viskwekerijwetgeving en bestaande viskeurmerken besteden te weinig aandacht aan vissenwelzijn. Dat stelt de Dierenbescherming in een persbericht. Eerder nomineerde Wakker Dier keurmerken MSC en ASC al voor de Liegebeest van het jaar-verkiezing. MSC reageert met: "MSC zet zich in voor de strijd tegen overbevissing en voor bescherming...