Avantium bouwt commerciële bioplastic-fabriek in Delfzijl

9 januari 2020 Mark IJsendoorn

Chemiebedrijf Avantium wil in Delfzijl een fabriek bouwen voor de productie van FDCA (furandicarboxylzuur), een grondstof voor het biobased plastic PEF. Het zou de eerste commerciële fabriek worden van het bedrijf.

In verpakkingsland wordt PEF nog steeds gezien als een soort heilige graal. Het biobased materiaal wordt niet van fossiele grondstoffen gemaakt, zou soortgelijke eigenschappen hebben als PET en makkelijk recyclebaar zijn.

De nieuwe fabriek moet een productievolume krijgen van 5000 ton. Dat is een stuk minder dan de 25.000 ton die een eerder geplande fabriek in Antwerpen jaarlijks moest gaan produceren. Die fabriek zou samen met het Duitse chemiebedrijf BASF worden gebouwd, maar toen die zich uit de joint venture terugtrok werden die plannen geschrapt.

Financiering

Een Gronings consortium bestande uit de provincie en lokale fondsen neemt een deel van de financiering voor zijn rekening, goed voor zo’n €30 miljoen. Volgens de provincie zal de fabriek een aanwinst zijn voor de chemische sector in de regio, en levert het zo’n 60 banen op. In 2023 moet de fabriek operationeel zijn.

Altijd op de hoogte blijven?